Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarus: Lukasjenkos presumtiva rival inför rätta i dag – trycket mot oppositionen hårdnar

Från 2021
Viktor Babariko anses vara ett alternativ till Lukasjenko som Ryssland gärna skulle acceptera. Här en arkivbild på Babariko från juni 2020, strax innan han greps.
Bildtext Viktor Babariko anses vara ett alternativ till Lukasjenko som Ryssland gärna skulle acceptera. Här en arkivbild på Babariko från juni 2020, strax innan han greps.
Bild: AFP / Lehtikuva

På tisdagen genomfördes husrannsakningar mot människorättsaktivister och journalister över hela Belarus. I dag inleds rättegången mot en av president Lukasjenkos farligaste utmanare, Viktor Babariko.

Inför presidentvalet i Belarus i augusti i fjol trädde Viktor Babariko (translittereras också som Viktar Babaryka) fram som den långvarige presidenten Aleksandr Lukasjenkos främste utmanare.

Babariko hade sin bakgrund i det politiska och ekonomiska etablissemanget och hade under många år fungerat som ordförande för Belgazprombank, en av landets största banker, ägd av det ryska energibolaget Gazprom.

Babariko lyckades samla över 400 000 underskrifter för sin kandidatur, mer än någon egentlig rival till Lukasjenko någonsin lyckats med.

Men Babariko tillläts inte kandidera i valet. I stället greps både han och hans son Eduard, misstänkta för penningtvätt och bedrägeri. Gripandet ledde genast till stora protester. Oppositionen ansåg att åtalen var politiskt motiverade.

Babariko har varit frihetsberövad sedan dess och nu inleds alltså rättegången mot honom. Enligt en del källor hålls den direkt i landets högsta domstol, för att regimen vill undvika att domen överklagas.

Babariko är ett intressant namn också för att många bedömare menar, att han är en efterträdare till Lukasjenko som Ryssland gott kunde acceptera. Babariko och hans öde ska ha förekommit bland annat i diskussioner mellan Lukasjenko och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Källor: AFP, STT, Forum, Yle

Diskussion om artikeln