Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Museichefer sällar sig till kulturfolket som vädjar om lättade coronarestriktioner

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 11:57.
Människor i Ateneum i september 2020.
Bildtext Bland annat Ateneums direktör uppmanar regeringen att lätta på de coronarestriktioner som gäller för museer och annat kulturliv.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Direktörer vid fyra konstmuseer vädjar till regeringen att lätta på de coronarestriktioner som påverkar kulturverksamheten.

Generaldirektör Risto Ruohonen vid Finlands nationalgalleri ber tillsammans med Ateneums, Kiasmas och Konstmuseet Sinebrychoffs direktör att regeringen lättar på coronarestriktionerna så att museerna kan öppna.

Finlands nationalgalleri skriver i ett pressmeddelande att man hoppas på att Finlands museer kan öppna på nytt, med stränga och säkra coronaregler.

– Också den ekonomiska verksamhetens kraftiga nedgång är en utmaning för hela samhället. Båda har långtgående konsekvenser. På grund av det utdragna coronaläget är det skäl att överväga möjligheten att utöva ekonomisk verksamhet också inom andra branscher än näringslivet.

– Det är nödvändigt med tanke på finländarnas psykiska hälsa, det sociala välbefinnandet och den ekonomiska framtiden.

Negativa följder för anställda, arbetsgivare och samhället

Museicheferna säger också att permitteringar är en ofrånkomlig åtgärd om stängningarna fortsätter.

– Coronarestriktionernas negativa följder är stora både för de anställda, för arbetsgivarna och för samhället.

Museicheferna påminner om att man under sommaren i fjol kunde hålla öppet genom att införa flera säkerhetsåtgärder. De påminner om att man kan öppna om alla besökare använder munskydd och spritar sina händer med handsprit.

Dessutom har personalen vidtagit åtgärder för att göra museibesök så säkra som möjligt för besökare, står det i pressmeddelandet.

– De konstvänner som har besökt våra museer har följt hälsorekommendationerna på ett berömvärt sätt.