Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt förslag om Veikkaus: Staten borde dela ut bidragspengarna i stället för spelbolaget

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 11:21.
Veikkauksen peliautomaatteja Kuopissa. Ennen pelaamista pelaajan pitää tunnistautua.
Bildtext Veikkaus har kritiserats för att inte göra tillräckligt för att motverka skuggsidorna av spelandet, som spelberoende.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Spelbolaget Veikkaus borde inte längre själv dela ut bidrag från spelintäkterna. Det borde staten ta över. Det här förslaget kommer från Konkurrens- och konsumentverket.

Förslaget om att tänka om när det gäller Veikkauspengarna finns i en utredning om arrangemangen kring det statliga spelbolaget.

Verksamheten har visat sig bli besvärlig då bolaget både delar ut pengar till olika ändamål och har i uppgift att motverka de problem spelandet för med sig, som spelberoende.

Bolaget förväntas göra vinst samtidigt som det ska uppvisa samhällsansvar och tygla spelandet.

Enligt gällande regler får ett spelbolag till exempel inte marknadsföra spel med argument om att intäkterna går till goda ändamål.

Mottagarna tjänar inte på att spelarna förlorar

Lösningen är alltså enligt utredningen från Konkurrens- och konsumentverket att intäkterna från Veikkaus spel bakas in i statsbudgeten och att bidragsmottagarna får finansiering den vägen.

Det innebär enligt utredarna att finansieringen av bland annat många välgörenhetsföreningar och idrottsförbund inte längre skulle vara beroende av hur mycket pengar finländarna förlorar på spel.

Dessutom blir organisationernas finansiering mer förutsägbar.

- När spelbolaget aktivt motverkar spelberoende minskar sannolikt spelintäkterna och bidragsmottagarna kan inte vara säkra på hur stora understöd de får, säger forsknings professor Mika Maliranta vid Konkurrens- och konsumentverket.

Ägarstyrningen över Veikkaus borde ändras

Ett annat förslag i Konkurrens- och konsumentverkets utredning är att flytta statens ägarstyrning över Veikkaus från Statsrådets kansli till Social- och hälsovårdsministeriet.

Det är ministeriet som har ansvar för arbete mot spelproblem. Det är därför enligt utredning naturligt att ministeriet sköter ägarstyrningen, med tanke på målet att minska spelandets negativa följder.

Lösningen skulle motsvara läget inom alkoholförsäljningen. Det är Social- och hälsovårdsministeriet som sköter ägarstyrningen av Alko.

Diskussion om artikeln