Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan bli aktuellt att stänga delar av Sverige: "Vi tänker inte vänta tills det är för sent"

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 11:58.
En tom tunnelbanevagn med skylt som uppmanar att hålla avstånd.
Bildtext Betydligt färre personer reser med tunnelbana i Stockholm jämfört med innan coronapandemin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den svenska regeringen bedömer att risken för en tredje coronavåg är påtaglig. Därför vill regeringen ha bättre möjligheter att stänga ner delar av samhället, samtidigt som den vill ha tydligare regler för att kunna hålla öppet.

I Sverige är coronaläget allvarligt och smittspridningen är fortfarande hög. Under den senaste tiden har antalet bekräftade coronafall sjunkit en aning, men nu har trenden vänt igen. Den här veckan har antalet nya fall ökat jämfört med förra veckan.

Det här är oroväckande enligt den svenska socialministern Lena Hallengren som inledde onsdagens pressträff med att beklaga sig över läget.

- Vi ser med oro på utvecklingen och jag vill understryka att det är väldigt osäkert hur situationen kommer att utvecklas. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, säger Hallengren.

Lena Hallengren på regeringens pressträff.
Bildtext Socialminister Lena Hallengren påminner svenskarna om att hålla avstånd i till exempel mataffären, pulkabacken och vid bensinstationen.
Bild: AOP

På onsdagen kom den svenska regeringen inte med några klara besked om nedstängning. Hallengren sade ändå att regeringen förbereder sig på att utnyttja den tillfälliga pandemilagen för att kunna stänga ner delar av samhället vid behov.

- I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent.

Anpassade och tydliga regler

Regeringen presenterade däremot fem punkter som ska skickas som förslag på remissrunda. Det handlar om att stänga ner fler verksamheter, begränsa tillträde till vissa platser, stänga nöjesparker, djurparker och liknande temaparker samt museer och konsthallar.

Regeringen vill också införa ett nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Samtidigt vill man göra reglerna tydligare så att till exempel konsthallar och museer kan hålla öppet.

Man vill helt enkelt bli bättre på att anpassa verksamheten till det rådande coronaläget. Sammankomster och offentliga tillställningar ska följa olika regler beroende på förutsättningarna.

- Begränsningen med max åtta personer ska inte gälla längre än absolut nödvändigt. Deltagarbegränsningarna ska återspegla smittläget i landet, säger Kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Det handlar bland annat om att ha olika regler för utomhus- och inomhusaktiviteter och att tillställningar med anvisade sittplatser kan tillåta fler människor vid en sammankomst.

"En tredje våg är på gång"

Socialministern Lena Hallengren kan inte direkt svara på frågan om vad som krävs för att delar av Sveriges samhälle ska stänga ner. Hon vill inte spekulera utan säger att de är tvungna att göra en helhetstäckande bedömning. En lätt ökning i smittspridningen är däremot inte tillräckligt för att stänga ner samhället, säger hon.

– En tredje våg är på gång i Europa. Vi måste vara vaksamma, men det betyder inte att vi är på väg in i en tredje våg, säger Lena Hallengren.

Diskussion om artikeln