Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Saarikko till Yle: Restriktionerna för kulturbranschen lättas kanske till sommaren

Från 2021
Annika Saarikko vid en presskonferens i oktober 2020.
Bildtext Kulturminister Annika Saarikko säger att man inte ännu kan lätta på restriktionerna för kulturbranschen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Kulturminister Annika Saarikko (C) säger i Yles morgon tv att man just nu inte kan lätta på de restriktioner som drabbar kulturbranschen. Hon hoppas och tror på sommaren.

Måttet börjar vara rågat hos kultur- och evenemangsbranschen som vill ha ett svar på när det kan öppna upp igen.

Kulturminister Annika Saarikko säger i Yles morgon-tvatt hon har förståelse för branschens nöd, men konstaterar att allt hänger på hur många som har vaccinerats och hur epidemiläget ser ut.

Saarikko hoppas och tror att läget lättar på sommaren.

– Det vore ett stort misstag att lätta på restriktionerna nu då viruset fortfarande florerar, då skulle vi säkert sabotera möjligheterna att öppna i sommar.

Tre stöd att vänta

Saarikko påpekar också att tre olika stöd är att vänta. Arbets- och näringsministeriet förbereder ett kostnadsstöd där kriterierna lättas så att det är bättre anpassat för också kultur- och evenemangsbranschens mångfacetterade kedja.

Det andra stödet kommer från Undervisnings - och kulturministeriet som denna gång riktar sig till frilansarna och småföretagarna.

Det tredje stödet är en form av garantistöd för evenemangsbranschen.

– Det handlar om den osäkerhet vi står inför då ingen kan lova i vilket skede vi får tillräckligt med vaccindoser och hur läget med de muterade virusen utvecklas. För att de som planerar evenemang ska kunna göra det behöver de någon form av ekonomisk garanti av staten.

– Det finns exempel av den här typen från andra länder och vi funderar nu inom regeringen om Finland kunde införa ett sådant här garantistöd, säger Saarikko.

Diskussion om artikeln