Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Långtradare står i kö – kritik mot tyska kontroller vid gränsen mot Tjeckien och Österrike

Från 2021
Bild på människor som står samlade på parkeringsplats. I bakgrunden skymtar österrikiska alper.
Bildtext Förare coronatestas i Italien före inresa i Österrike, men långtradarna sitter i praktiken fast vid gränserna eftersom testningen tar tid.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tysklands beslut att stänga vissa av sina gränser för att förhindra spridningen av coronaviruset fortsätter att väcka kritik i grannländerna. Sedan några dagar tillbaka är gränserna mot Österrike och Tjeckien så gott som helt stängda.

Köerna av personbilar och långtradare är kilometerlånga. Sedan i söndags är trafiken över gränsen mot Tjeckien och österrikiska Tyrolen starkt begränsad.

In i landet kommer endast tyskar, i Tyskland bosatta, folk på genomresa och personer som arbetar i systemrelevanta branscher.

– Vi kan inte tillåta att effekterna av våra strikta restriktioner rinner ut i sanden bara för att läget är dåligt bakom gränsen. Därför behöver vi kontrollerna och därför måste vi avvisa folk vid gränserna, säger Bayerns regeringschef Markus Söder.

Två polisbilar vid landsgräns mellan Tyskland och Tjeckien. Framför dem står en man i svart rock.
Bildtext Bayerns regeringschef Markus Söder på besök vid en gränsövergång till Tjeckien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Tyskland har antalet nya coronafall blivit färre under de senaste veckorna och incidenstalet har under de senaste dagarna legat mellan 50 och 60.

I synnerhet i de tyska gränsområdena mot Tjeckien har incidenstalen ändå förblivit på en betydligt högre nivå än i resten av landet.

Därför har man nu tagit till drastiska åtgärder för att försöka stoppa spridningen av de virusvarianter som sprids i gränstrakterna. I Tyrolen handlar det om den sydafrikanska, i Tjeckien om den brittiska coronavarianten.

Problem också för tysk industri

Bakom de tyska gränserna väcker åtgärderna ändå ilska. I Wien bjöds den tyske ambassadören till samtal och från Slovakien har man varit i kontakt med Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Man klagar bland annat över att långtradare nu sitter fast vid gränserna då varje förare ska coronatestas.

De tyska åtgärderna märks också av bland annat på gränsen mellan Österrike och Italien. Också där har det bildats långa köer då Österrike endast släpper in en begränsad mängd långtradare åt gången.

Bild på långtradare i långa köer på motorväg.
Bildtext Långa köer vid gränserna irriterar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Från EU-håll uppmanar man medlemsländerna att vid gränserna hålla sig till de rekommendationer man gemensamt har kommit överens om.

Men också i Tyskland är gränsstängningarna en omstridd fråga. Underleverantörer i bilbranschen varnar redan för störningar i produktionen då man nu inte i planerad takt får in de behövliga delar som i hög grad produceras i Östeuropa.

De strikta gränskontrollerna kritiseras också av den nyvalde kristdemokratiske ordföranden Armin Laschet som varnar för att den tyska ekonomin tar skada.

De nu gällande reglerna vid gränsen mot Tjeckien och Österrike kommer att vara i kraft åtminstone till den 3 mars.

Diskussion om artikeln