Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det blir nog lite ensamt att sitta inne" – Sinnenas promenad får seniorer ut i kylan

Från 2021
"Det blir nog lite ensamt att sitta inne" - Sinnenas promenad får seniorer ut i kylan - Spela upp på Arenan

Sinnenas promenad och en virtuell kaffeträff varje veckat låter seniorer träffas tryggt trots den rådande pandemin. Båda ingår i projektet "Vi ses i byn".

Målet med projektet är att minska ensamheten bland äldre och öka deras delaktighet i vardagen och i samhället. I Åboland förverkligas det av Röda Korset och projektplanerare Siw Karlsson.

– Från början hade vi många fina planer och många samarbetsformer med andra föreningar och hemvården, men sedan kom det lite käppar i hjulet på grund av corona. Men det vi kunde starta i våras är det virtuella kaffet och nu i höstas Sinnenas promenad både i Korpo och i Pargas.

Tanken var från början att man kunde ha ordnat kaffeträffar där folk skulle ha kunnat träffas rent konkret, men nu träffas man i stället via datorskärmar.

Under träffarna ordnas det ibland något speciellt program och ett populärt inslag har varit att se på gamla bilder ur Åbolands Ungdomsförbunds samlingar och försöka komma på när och var de är tagna.

– Ofta är det samma människor som deltar och eftersom det har visat sig att det fungerar också så här kan det bra hända att vi fortsätter med det i någon form då pandemin är över. Men nog är målet fortfarande att kunna träffas rent konkret.

Siw Karlsson sitter vid en dator och leder distanskaffe
Bildtext Många seniorer har lärt sig att umgås via en skärm.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det är fint att kunna träffa folk så här

I till exempel Pargas samlas en grupp seniorer varje vecka, sedan hösten, under ledning av frivilliga till det som kallas Sinnenas promenad.

Då går den maskförsedda gruppen en liten runda i en takt som är lämplig för alla. Runa Rantala, en av deltagarna, är väldigt tacksam över att de här promenaderna ordnas.

– Jag har just nu ingen som kommer till mig så det är fint att kunna träffa folk så här. Det blir nog lite ensamt att sitta inne. Det blir mest att jag sitter och läser och då försvinner jag in i en annan värld och glömmer att fundera över hur barn och barnbarn kan tänkas ha det.

Hon har egentligen inte deltagit i Röda Korsets aktiviteter tidigare men var själv ute och gick en del med folk från Malmkulla vårdavdelning då hon blev pensionerad.

– Jag var också där och kokade kaffe och försökte berätta någonting eller läsa dikter och sjunga, men de var mest intresserade av att veta när kaffet skulle bli färdigt, säger hon och skrattar.

Några pensionärer står och pratar utomhus
Bildtext Runa Rantala har tagit fram sparkstöttingen för promenaden.
Bild: Maud Stolpe/Yle

De stannar då och då upp och funderar över vad det är de ser runt omkring sig och ofta ser de helt olika saker. Det berättar Gerd Segerström som koordinerar promenaderna.

– Det här ger oss alla väldigt mycket. Det är roligt att höra vad de har att berätta både om gammalt och nytt. De är ju alla Pargasbor och känner till det här området så bra, så också för mig är det här väldigt intressant.

Gerd Segerström i närbild med seniorer i bakgrunden
Bildtext Gerd Segerström leder Sinnenas promenad i Pargas
Bild: Marko Ekström

Själv har hon kommit med i frivilligarbetet via en vänkurs för några år sedan och de här promenaderna fortsätter hon gärna med så länge alla, inklusive hon själv, orkar hålla på.

De frivilliga är mer än guld värda

Röda Korset har som ett mål att aktivera frivilliga som ska leda olika grupper. Det lyckas mer eller mindre bra, berättar Siw Karlsson.

– Risken är att de frivilliga tröttnar nu då verksamheten är så begränsad, men jag hoppas att de igen kan inspirera varandra då vi får träffas ansikte mot ansikte. Promenaderna både i Pargas och i Korpo leds av frivilliga, men ännu har vi inte hittat någon som skulle vilja hålla i trådarna för vårt virtuella kaffe.

Siw Karlsson sitter vid en datot
Bildtext Siw Karlsson är glad för att den virtuella kontakten fungerar som ett botemedel mot ensamheten.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Allt inte blev som det var tänkt från början med projektet, men att Siw Karlsson är glad över det de, trots allt, har kunnat genomföra.

– För ett år sedan skulle jag ha svarat att det här blir riktigt bra, men nu vet jag inte. Det jag i alla fall är glad över det vi kan göra och att vi har kunnat vara med och föra ut digitala pekplattor till olika äldreboenden så att folk har fått möjlighet att hålla kontakt med anhöriga och vänner. Hela projektet går ju ut på att minska ensamheten bland äldre.

De ger av sin tid för att vi ska ha det bra - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln