Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen har riksdagens förtroende – talmannen läxade upp Ano Turtiainen för hotfullt beteende

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 14:52.
Riksdagens plenum 15.12 2020.
Bild: Jani Saikko / Yle

Rösterna föll 99-78. Oppositionen försökte fälla regeringen på grund av hanteringen av EU:s återuppbyggnadsfond. Innan omröstningen fick ledamoten Ano Turtiainen en sträng reprimand för hotfullt beteende.

Riksdagen röstade på onsdag eftermiddag om förtroendet för regeringen. Orsaken var att oppositionspartierna lämnat in två olika interpellationer om EU:s återuppbyggnadsfond.

Bakom den ena stod Sannfinländarnas, Kristdemokraternas och Rörelse nu:s riksdagsgrupper. Enligt dem är det inte i Finlands intresse att delta i EU:s stödpaket.

Samlingspartiets riksdagsgrupp lämnade in en egen interpellation, där man betonade sitt stöd för EU men kritiserade regeringens misslyckade resultat i förhandlingarna med de andra medlemsländerna.

I den slutliga omröstningen fälldes Samlingspartiets förslag om misstroende.

Ingen av regeringspartiernas ledamöter röstade för misstroende. Centerns Hannu Hoskonen berättade inför omröstningen att han vill fälla stödpaketet, men att han inte tänker rösta för misstroende mot regeringen.

Talmannen skällde på Ano Turtiainen

Strax innan förtroendeomröstningen meddelade talman Anu Vehviläinen att hon gett ledamoten Ano Turtiainen en anmärkning för hans uppträdande i riksdagen.

Turtiainen, som för tillfället är utesluten ur Sannfinländarnas riksdagsgrupp, uppträdde förra veckan hotfullt mot vice talman Juho Eerola (Sannf.).

Turtiainen närmade sig Eerola med svordomar och visade näven i riksdagens café, efter att Eerola under plenum ifrågasatt Turtiainens ovilja att bära munskydd i riksdagen.

– Jag har diskuterat med ledamot Turtiainen och meddelat honom att hans uppträdande strider mot grundlagens krav på värdigt uppträdande och att det är ytterst klandervärt, sa Vehviläinen.

Diskussion om artikeln