Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL vill att alla resenärer har ett negativt coronatest - rederierna kräver det redan nästa vecka

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 15:31.
Coronatesttagning görs som drive-in, sjukvårdare i skyddsutrustning tar testet på person som sitter i bil.
Bildtext Negativt resultat från coronatest borde vara en förutsättning för att få komma till Finland, enligt THL.
Bild: Lehtikuva

Hälsomyndigheten THL går ut med en rekommendation att alla persontransportföretag och rederier ska kräva negativt coronatest av resenärer som kommer till Finland.

Rekommendationen träder i kraft på tisdag. Den gäller personer över 12 år som reser in i Finland. THL vill att företagen rekommenderar testresultat av också yngre barn, men för deras del behöver det inte vara ett krav.

THL har tidigare rekommenderat flygbolagen att kräva negativt testresultat av sina passagerare. Nu utvidgar myndigheten alltså den rekommendationen till alla som driver persontrafik.

Andra åtgärder ska hållas kvar

"Målet är att stoppa spridningen av de nya varianterna av coronaviruset och förhindra att varianterna kommer med resenärer till Finland", uppger hälsosäkerhetschef Mika Salminen i ett meddelande från THL.

"Det är nödvändigt att så effektivt som möjligt förebygga smittspridning via turismen", fortsätter han.

Enligt honom bör man inte frångå andra försiktighetsåtgärder, som 14 dagars frivillig karantän för inresande, även om man kräver ett negativt testresultat av resenärerna då de stiger ombord.

Enligt THL behöver man inte kräva ett testresultat, i fall där passageraren i stället har ett intyg över att hen tillfrisknat från covid-19 inom de närmaste sex månaderna.

Rederierna nappar på rekommendationen

Rederierna har redan reagerat på Hälsomyndighetens rekommendation. Branschförbundet Rederierna i Finland meddelar att rederierna från och med tisdag kräver negativa coronatestresultat av alla fartygsresenärer som anländer till Finland från andra länder.

Rederierna kommer inte att kräva testresultat av kryssningsresenärer som inte gått i land i ett annat land.

Förbundet framhåller att rederierna tar hälsosäkerheten på stort allvar och bland annat rekommenderar munskydd ombord i situationer där det inte går att hålla säkerhetsavstånd.

Diskussion om artikeln