Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De blå går till kommunalval utan sina röstmagneter - Timo Soini håller ännu dörren på glänt

Från 2021
Timo Soini, fullmäktigeledamot i Esbo
Bildtext Timo Soini, Blå, tippar att de kommande mötena i Esbo fullmäktige blir hans sista - men vill ännu överväga
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Ett val på liv och död. Så beskriver Blå framtids partiledning det stundande kommunalvalet. Partiet har ingen ledamot i riksdagen och de tunga profilerna inom kommunalpolitiken har kastat in handduken en efter en.

- Det ser grått ut för De blå.

Så beskriver ordföranden för Blå framtid i Esbo, Ahti Ortju, stämningen inför kommunalvalet. Han hade aldrig trott att det kunde vara så svårt att värva nya kandidater.

För det lilla partiet är det kommande kommunalvalet viktigt för hela existensen. Blå framtid har inte en enda representant i riksdagen, men däremot ett femtiotal ute i kommunernas fullmäktigen. Där sitter kända namn och röstmagneter från förra valet: Sampo Terho i Helsingfors, Jari Lindström i Kouvola och Timo Soini i Esbo. De är alla före detta ministrar från Juha Sipiläs regering (2015 - 2019).

De sitter ändå inte länge till, åtminstone inte alla. Såväl Terho som röstkungen Lindström från Kouvola har meddelat att de lämnar politiken. Också andra kända profiler har kastat in handduken redan tidigare: Simon Elo, Jussi Niinistö, Raimo Vistbacka och Maria Lohela bland andra.

Timo Soini vill sluta men håller dörren öppen

Timo Soini väntar ännu med sitt slutliga beslut. Han var röstmagnet och tvåa i Esbo i förra kommunalvalet med över 4000 röster. Han har redan dragit sig tillbaka från rikspolitiken efter fyrtio år i politiken och skulle vilja göra det också på kommunal nivå.

Det är ändå en sak som gör att han håller dörren på glänt in i det sista.

- Den enda saken som kan få mig att kandidera igen är Ivisnäs. Jag är ganska orolig för att ingen blir vald från mitt område om jag inte kandiderar, säger Timo Soini till Svenska Yle på trappan till fullmäktigesalen i Esbo.

Soini gör det klart att det är stadsdelen där han bor som är det viktiga i kommunalpolitiken för honom, inte partiet. Han tänker till och med rösta på en kandidat från Ivisnäs oberoende av parti, ifall han inte själv ställer upp.

De blå går till kommunalvalet utan sina röstmagneter - Timo Soini håller ännu dörren på glänt - Spela upp på Arenan

Han har också fått erbjudanden från andra partier att kandidera.

- Fyra olika partier har sagt att jag är välkommen. Det är bara att välja och vraka nu, skrattar Soini.

Också andra kända namn från De blå har fått frierier. Före detta arbetsminister Jari Lindström berättar för Svenska Yle att sju olika grupperingar har försökt locka med honom till vårens kommunalval.

“Vi ersätter de gamla med nya”

De “gamla rävarna” lämnar ett tomrum på flera tusen röster i Blå framtid som de partiaktiva har fullt upp med att fylla när bara några veckor återstår tills kandidatlistorna ska vara klara den 9 mars.

I Esbo är den lokala ordföranden Ahti Ortju uppgiven. Även om De blå enligt honom har gjort bra och synlig politik i staden med sina två ledamöter ser partiet ut att gå till valet med alltför få kandidater.

- Situationen är inte vacker, precis. Inget händer, säger han till Svenska Yle per telefon.

I Helsingfors är tonen en aning lättsammare. Blå framtid har gått in för ett valförbund med Kristdemokraterna och siktar på totalt fyra platser i fullmäktige.

Sinisen tulevaisuuden Tiina Ahva valokuvattiin Keskuspuistossa helmikuun 2021 alussa.
Bildtext Tiina Ahva från Blå framtid är både borgmästarkandidat i Helsingfors och vice ordförande för partiet
Bild: Silja Viitala / Yle

Att de kända riksprofilerna försvinner från partipolitiken oroar inte partiets vice ordförande Tiina Ahva.

- Klart att det är förluster för partiet men vi ersätter de gamla med nya namn. De nya har mycket att ge, kanske till och med sådant som de äldre inte ser, säger Ahva som också ställer upp som borgmästarkandidat för Blå framtid i Helsingfors.

Blir den blåa framtiden grå?

Blå framtid var ett litet men starkt parti när det kom till. Det var i juni 2017 när Sannfinländarna hade röstat fram Jussi Halla-aho som ny ordförande och Juha Sipiläs regering hotade falla. Då bröt sig tjugo sannfinländare loss från sitt gamla parti och grundade ett nytt, alternativt parti som senare fick heta Blå framtid.

Sannfinländska riksdagsledamöter tågar ut i juni 2017
Bildtext Tjugo sannfinländska riksdagsledamöter tågade ut ur riksdagsgruppen i juni 2017. Det blev startskottet för Blå framtid.
Bild: Yle

De hade flera riksdagsledamöter än Sannfinländarna och hela fem ministrar i regeringen. Idag är partiet så osynligt att lokalföreningarna får samtal av människor som frågar om partiet ens existerar längre.

Våra ministrar blåste bort, likt aska för vinden.

― Kari Kulmala, ordförande för Blå framtid

Det är svårt att få synlighet utan rikspolitik och utan partistöd. Därför är kommunalvalet så avgörande, menar partiets ordförande Kari Kulmala.

- Vi har ett litet kärngäng som så att säga håller partiet vid liv, men vi har inte ens kandidater i varje kommun eller stad. Nu får vi helt enkelt satsa på de områden där vi har dem, säger Kulmala från Rääkkylä i Norra Karelen, ett av Blå framtids starka områden.

Valet blir ändå ett val “på liv och död” för De blå, säger han. Officiellt är målet att öka på antalet invalda, men Kulmala har sänkt ribban för sig själv.

- Jag är mycket nöjd om vi lyckas behålla de nuvarande platserna, säger Kulmala.