Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Italien vände åttondelsfinalen efter Finlands kanonstart – svenska skrällaget fick ge sig mot Norge i finalen

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 17:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finland åkte ut i åttondelsfinalen i lagtävlingen i alpina VM - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sverige och Norge har tagit sina första medaljer i alpina VM i Cortina d'Ampezzo. Grannländerna möttes i lagtävlingens final, där guldet blev norskt. Italien vände och vann åttondelsfinalen – som innehöll en olycklig italiensk krasch.

Finland fick en kanonstart i åttondelsfinalen mot Italien. Laget gick direkt upp i en 2–0-ledning efter Erika Pykäläinens och Samu Torstis åk.

Pykäläinen slog Lara Della Mea som åkte ur i slutet av banan och blev liggande i snön. Hon hade stora smärtor i ett knä och fördes bort från backen på bår.

Torsti slog sedan Giovanni Borsotti med knapp marginal och Finland hade ett litet grepp om kvartsfinalplatsen, men Italien vände i de två sista paren.

Riikka Honkanen gjorde en liten miss och förlorade mot Laura Pirovano, och i det sista paret klarade VM-debutanten Marlon Sjöberg inte av att rubba Luca De Aliprandini. Sjöberg diskades också efter sitt åk och Italien gick vidare efter tidsjämförelse.

– Samu Torsti och Erika Pykäläinen får godkänt, och det ger säkert en bra känsla inför storslalomtävlingarna, säger Yle Sportens expert Marcus Sandell.

Svenskarna peppade varandra och nådde final

Finalen blev helnordisk. Att Norge skulle ta sig ända dit var ingen storskräll, men däremot var Sverige ett större överraskningsnamn i avslutningen.

Estelle Alphand, Kristoffer Jakobsen, Sara Hector och Mattias Rönngren utgjorde det svenska lag som först slog ut Slovenien och sedan tungviktarna Österrike och Tyskland i kvarts- respektive semifinalen. I finalen var ändå Norge starkare.

Norskarna knep guldet efter 3–1 i vinster i finalen.

– Det var en extremt bra insats av oss som lag. Jag känner att det har varit så tryggt att få tävla i lag. Vi har peppat varandra och det har varit så sjukt roligt, sa Sara Hector, som tog den enda svenska segern i finalen, till SVT.

Bronsmatchen slutade i tysk triumf över Schweiz.

Resultat, VM i alpin skidåkning, lagtävling i parallellstorslalom:

1) Norge
(Thea Stjernesund, Sebastian Foss Solevåg, Kristina Riis-Johannessen, Fabian Wilkens Solheim)
2) Sverige
(Estelle Alphand, Kristoffer Jakobsen, Sara Hector, Mattias Rönngren)
3) Tyskland
(Emma Aicher, Stefan Luitz, Andrea Filser, Alexander Schmid)
...
9) Finland
(Erika Pykäläinen, Samu Torsti, Riikka Honkanen, Marlon Sjöberg)

Diskussion om artikeln