Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gaza fick äntligen ett första litet parti vaccin - medan Israel redan har vaccinerat en stor del av sin befolkning

Från 2021
Gaza får sputnikvaccin 17.2.2021
Bildtext Gaza fick den första satsen av Sputnikvaccinet 17.2.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Gaza har äntligen fått den första leveransen med covid-19-vaccin, rapporterar israeliska och palestinska källor. Det handlade om 2 000 doser av det ryska vaccinet Sputnik som Ryssland har donerat. Vaccinet har skickats från Västbanken till Gaza.

Vaccinleveransen blev möjlig efter att Israel hade gett sitt godkännande till transporten över gränsen via Kerem Shalom till det Hamasstyrda Gaza.

Vaccinet ska ges till de mest utsatta hälsovårdarna som jobbar med intensivvårdspatienter och på akutmottagningar.

Den palestinska myndigheten (PA) som styr på Västbanken och den islamistiska rörelsen Hamas som styr Gaza har bekräftat att leveransen innehåller 1 000 dubbeldoser av vaccinet.

Svårt att få det israeliska tillståndet

Den palestinska myndigheten (PA) på Västbanken bad i går Världshälsoorganisationen WHO klandra Israel för långsam leverans av de 2 000 vaccindoserna. I Israel behövdes det ett politiskt beslut innan man kunde låta vaccinpartiet föras in i Gaza.

PA har anklagat Israel för att förhala transporten. Israeliska politiker uppges till och med ha försökt ställa villkor och kräva gentjänster för att tillåta vaccinleveranser till Gaza.

Israel ledande land i världen med att vaccinera sin befolkning

Israel hör för sin del till de ledande länderna i världen då det gäller att snabbt vaccinera en mycket stor del av befolkningen. Men de palestinska områden som Israel har ockuperat har inte hittills nåtts av vaccinet.

Det bor cirka två miljoner människor i Gaza. Över 53 000 människor har smittats av coronaviruset och 538 människor har dött av det.

Palestinier i Gaza 16.2.2021
Bildtext Gaza City 16.2.2021
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Också andra tillverkare ska leverera vaccin till palestinierna

Den palestinska myndigheten inväntar nu också ungefär två miljoner vaccindoser från andra tillverkare.

Utöver det ska palestinierna få vaccin från det FN-stödda programmet Covax - ett projekt som har som mål att se till att också fattigare länder får tillgång till vaccin mot covid-19.

"Israel har en skyldighet att vaccinera människor på ockuperade områden"

Israel har hänvisat till det så kallade Osloavtalet som ger den palestinska myndigheten ett begränsat självstyre. Enligt Israel gäller detta också ansvaret för vaccineringen av palestinier.

Den palestinska myndigheten och människorättsgrupper anser dock att Israel har både en juridisk, moralisk och humantär skyldighet som ockupationsmakt att se till att palestinierna blir vaccinerade.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian

Diskussion om artikeln