Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin på Times lista över världens 100 framtida ledare

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 17:03.
Sanna Marin kävelee Säätytalolta.
Bildtext Sanna Marin är 35 år gammal och blev statsminister bara några veckor innan de första coronafallen bekräftades i Finland.
Bild: Arttu Timonen / Yle

Den amerikanska tidningen Time har sammanställt en lista över ledare som väntas påverka samhället i framtiden. En av dom är Finlands statsminister Sanna Marin. Hon får till och med äran att pryda omslagsbilden på en av upplagorna.

Times 100-next-lista består av personer inom olika branscher, till exempel finansbranschen, nöjesvärlden, politik, sport och vetenskap. Norges statsminister Erna Solberg har skrivit presentationstexten om Sanna Marin.

Solberg skriver att Marin har bevisat att gott ledarskap inte har med ens ålder att göra och berömmer hennes ledarskap under coronakrisen. Genom att stänga ner samhället och begränsa resandet inom Finland i fjol våras har Marin bidragit till att Finland hör till de EU-länder som klarat coronakrisen bäst, enligt Solberg.

"Kriser visar vad vi människor går för. Hon spelar en viktig roll bland de starka kvinnliga ledarna inom politiken i Norden och Baltikum. Jag ser framemot vårt samarbete i framtiden och att kunna träffas på riktigt", skriver Solberg.

På grund av coronakrisen har nämligen Enra Solberg och Sanna Marin inte ännu träffats.

Också på BBC:s lista

Time har sedan 2019 publicerat en lista över ledare som väntas påverka samhället i framtiden. Tidsskriften publicerar också årligen en lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

I november i fjol var Sanna Marin med på det brittiska rundradiobolaget BBC:s lista över de 100 mest inspirerande kvinnorna i världen. Också då uppmärksammades hon för att ha lyckats hålla nere antalet personer som dött i covid-19 i Finland.

Diskussion om artikeln