Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldfavoriten Linn Svahn intygar att axeln inte kommer att spöka – tror på sprintsuccé i VM-debuten: ”Det är bränsle till elden”

Från 2021
Linn Svahn
Bildtext Linn Svahn fick revansch i lagsprinten.
Bild: STELLA Pictures / All Over Press

Linn Svahn går in i sitt första senior-VM som en av flera svenska guldfavoriter i sprint. Det kommer att vara många om budet, säger ändå Svahn till Yle Sporten.

Världscupsdeltävlingen i Ulricehamn höll på att ställa till det rejält för Linn Svahn. ”En skithelg”, talade stjärnan själv om efter sin kollission – som ledde till att hon skadade axeln.

Knappt två veckor senare senare – efter att Svahn bland annat stått över SM-tävlingarna som en försiktighetsåtgärd – intygar hon att allt är som det ska.

– Den gör mig inte orolig, säger hon bestämt till Yle Sporten.

– Just nu känns det bara fint. Jag kan träna på och har inte ont. Men visst har jag behövt anpassa mig enligt axeln. Det var inte jättebra efter min krasch. Men jag har fått sjukt bra hjälp och vi har kunnat fixa det så att jag kunde träna. Jag tror inte att den kommer att spöka, fortsätter hon.

Programmet är inte längre tillgängligt

Tvärtom tänker vinnarskallen vända det till något positivt.

– Det blir tvärtom så att det kommer att vara bränsle för mig. När jag väl står där och kör så kommer jag inte att tänka på axeln för fem öre. Det kommer inte att vara något som påverkar mig, intygar Svahn.

– Då jag förlorar jobbar jag bara hårdare för att vinna nästa gång. Om jag blir besviken och arg om det går dåligt så tänker jag bara att jag ska kompensera för det med ett stordåd så jag kan känna mig lika glad och lycklig.

"Risken finns alltid – men det är inte något jag tänker på"

Innan kollisionen i kvartsfinalen i Ulricehamn hade Svahn vunnit samtliga fyra tävlingar hon deltagit i under den pågående säsongen. Kraschen påminde henne om att sprint är en gren där det går undan.

Men det betyder inte att hon tänker bli försiktig då VM-medaljerna delas ut i Oberstdorf.

– Jag har redan blivit bekant med banan och det är väl bara så det är – sprint är väldigt tajt, det är hög hastighet och det blir många utmaningar på så sätt. Jag ska självklart jobba för att inte sätta mig i en situation som kunde leda till en krasch, säger Svahn och tillägger:

– Risken finns alltid, förstås, men det finns väldigt goda möjligheter att ta sig i mål utan att krascha också. Den risken är inte något jag tänker på då jag står på start.

Den attityden har Svahn ren gett prov på under den pågående säsongen.

Retade upp norska landslaget

På hemmaplan i Falun stod Svahn för ett mindre uppskattat drag i kvartsfinalen då hon bytte spår rakt framför Lotta Udnes Weng – något som fick norskan att tala om att hon ”kände för att göra som Aleksander Bolsjunov”.

Bolsjunov tacklade som känt omkull Joni Mäki i Lahtis efter en incident strax före upploppet där den ryska åkaren ansåg att Mäki hade bytt bana allt för sent.

Juryn friade både Svahn och Mäki.

Se spårbytet som fick norskan Lotta Udnes Weng att bli förbannad - Spela upp på Arenan

På NRK:s fråga om hur det kändes att ha hela det norska landslagets ilska på sig hade Svahn ett snabbt svar:

– Jag tror Norge känner att de fick sin hämnd i Ulricehamn. Det var väl karma, kan någon tycka, säger hon och ler.

Men tycker du då att reglerna är tillräckligt tydliga nu? Känner du att ni åkare vet när ni får byta bana enligt reglerna?

– Det är ju vårt eget ansvar att se över reglerna och vara uppdaterade om hur regelboken är, men jag kan absolut se att vi har en diskussion om vad som är okej och vad som inte är det, säger Svahn till Yle Sporten och fortsätter:

– Det ska vara lika spelregler för alla, det är det viktigaste tycker jag. Sen är det juryn som dömer. Inte vi åkare, inte kommentatorerna eller experterna, inte tränarna – utan juryn. Det är något som man får förlika sig efter.

Hård konkurrens om medaljerna

I Oberstdorf kommer 21-åriga Svahn alltså att göra sitt första VM på seniornivå. Trots att axeln vållat problem den senaste tiden är det inget tvivel om att sprintexperten får agera en av många guldfavoriter på den kortaste VM-sträckan.

Bland dem som utmanar henne om titeln hittas inte minst flera svenska namn som Maja Dahlqvist, Johanna Hagström och Jonna Sundling. Vassa lär också Anamarija Lampic, Maiken Caspersen Falla och Julija Stupak vara.

Trots den hårda konkurrensen har Svahn självförtroendet på topp.

– Jag kommer inte dit för att ... jag känner mig inte nöjd med att bara få vara med i truppen. Förstås är det jättestort att få vara på sitt första VM, men jag kommer dit för att göra upp om segern. Självklart. Det är helt klart, säger Svahn.

– Men det gör jag bland många andra. Det är många andra som vill hugga om det – det är jag fullt medveten om – men jag är absolut en av dem som vill köra om guldet, avslutar hon.

Diskussion om artikeln