Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Blind Channel har vunnit Tävlingen för ny musik UMK 2021 – representerar Finland i Eurovision Song Contest i maj

Från 2021
Uppdaterad 21.02.2021 00:40.
Blind Channel ja Dark Side
Bildtext Blind Channel har vunnit årets Tävlingen för ny musik UMK.
Bild: Yle/Mona Salminen

Blind Channel har vunnit Tävlingen för ny musik UMK21 med låten Dark Side och representerar Finland i Eurovision Song Contest i Rotterdam i maj 2021.

Se tävlingen med svenskt referat på Yle Arenan!

Då den internationella juryn hade gett sina poäng låg Blind Channel i täten med 72 poäng, Oskr på andra plats med 62 poäng och Aksel på tredje plats med 56 poäng.

Blind Channel fick 479 poäng av publiken vilket gjorde 551 poäng totalt och de vann därmed överlägset över Teflon Brothers x Pandora som landade på en andra plats med 180 poäng.

Eva Frantz och Johan Lindroos, Svenska Yles eurovisionskommentatorer, är nöjda.

- Det var ju väntat att rocken skulle segra, men att det skulle bli en sådan här historisk jordskredsseger kom nog säkert som en överraskning för många, säger Eva Frantz.

- Blind Channel var också de artister som under alla övningar var säkrast och jämna i sin prestation! Sådana nerver är en enorm fördel när man ska resa till Eurovisionen, konstaterar Johan Lindroos.

Blind Channelin laulajat lavalla mustiin pukeutuneina, toisella kasvot ja toinen käsi kohti kattoa, toinen laulaa mikkiin.
Bildtext Blind Channel i UMK21.
Bild: Yle/Miikka Varila

Blind Channel gör "violent pop"

Rockgruppen Blind Channel grundades i Uleåborg 2013. Bara ett år efter grundandet uppträdde bandet på världens största hårdrocksfestival, Wacken Open Air i Tyskland, varefter bandet skrev under sitt första skivkontrakt. 2018 fick Blind Channel en Emma-nominering i Årets rock-kategori. Bandet kallar själv sin musik för “violent pop” och har hunnit ge ut tre studioalbum.

Blind Channel bestod länge av fem medlemmar men förra hösten fick bandet en förstärkning i och med att Aleksi Kaunisvesi anslöt sig till bandet. Aleksi är också känd för sin solokarriär och är en av Finlands framgångsrikaste producent-dj-artister.

Dark Side är en låt för ett party i mörker.

- Vi vill visa att även om livet ibland är dystert och tufft så kan du ändå ha kul. Denna låt är för alla som känner sig utanför och otillräcklig och som ibland har velat visa långfingret och skrika. Vi påstår att det finns massor sådana människor i världen och ESC är ju en fest för enhetlighet – i alla dess former! säger Blind Channel i ett pressmeddelande.

Blind Channel intervjuas efter segern - Spela upp på Arenan

Tidigare UMK-vinnare

Tävlingen för ny musik UMK startade 2012 som ett nytt koncept för Finlands uttagning till Eurovision Song Contest. Här är vinnarna sedan dess:

2021 Blind Channel: Dark Side
2020 Aksel Kankaanranta: Looking Back
2019 Darude & Sebastian Rejman: Look Away
2018 Saara Aalto: Monsters
2017 Norma John: Blackbird
2016 Sandhja: Sing It Away
2015 Pertti Kurikan Nimipäivät: Aina mun pitää
2014 Softengine: Something Better
2013 Krista Siegfrids: Marry Me
2012 Pernilla Karlsson: När jag blundar

Alla UMK-artister uppställda i två rader.
Bildtext Artisterna i UMK21.
Bild: Milla määttä/Yle, Mona Salminen

Eurovision Song Contest i Rotterdam i maj

I maj representerar Blind Channel Finland i den 65:e upplagan av Eurovision Song Contest i Rotterdam i Nederländerna. Den första semifinalen äger rum tisdag 18.5, den andra semifinalen är torsdag 20.5 och final är det lördag 22.5.

Hela Eurovisionen refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos.

Just nu utgår man från tre olika scenarier för hur Eurovisionen kommer att ordnas i år. I början av februari meddelade Europeiska radio- och TV-unionen EBU att man frångått tanken på att kunna ordna evenemanget som normalt och att man nu satsar på det följande alternativet - att genomföra tävlingen med säkerhetsavstånd, begränsad publik och minskade delegationer.

En annat alternativ är - utöver säkerhetsavstånd och begränsningar - att de länder som inte kan resa till Rotterdam uppträder hemma och numren sänds från Rotterdam. Ett sista alternativ, om Nederländerna befinner sig i lockdown, är att tävlingen genomförs utan publik, delegationer och övrigt program. Samtliga uppträdanden framförs i hemlandet och sänds från Rotterdam.

Läs mera om Eurovision Song Contest på den officiella webbsidan eurovision.tv.