Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kårkulla framför sin syn på vårdreformen i riksdagen: "En omöjlig ekvation"

Från 2021
Uppdaterad 19.02.2021 08:54.
Kårkullas nya boende på Nygränd i Närpes.
Bildtext Kårkulla samkommun framförde sin egen synvinkel på vårdreformen i riksdagen i går.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

I går framför riksdagen, presenterade Susanne Karlsson, Kårkullas tillförordnade samkommunsdirektör, Kårkullas syn på hur social- och hälsovårdsreformen kommer att påverka samkommunen. Oron för splittring var stor.

Karlsson säger att hon gjorde det mycket klart för riksdagen vad Kårkullas inställning till reformen är.

- Vi ser det som en omöjlig ekvation helt enkelt. Det är frågan om språkliga frågor, jämlikhet, ekonomi och kvalitetssäkring. Dessa aspekter lider då volymerna blir så små, säger Karlsson.

Karlsson säger också att det blir svårt att upprätthålla den nödvändiga servicen på svenska i alla områden om Kårkulla måste splittra sin verksamhet.

Möjligheter till lösningar finns ändå

Kårkulla vill inte att tjänsterna ska splittras över de åtta välfärdsområdena, eftersom det då inte skulle finnas ett tillräckligt stort klientunderlag för att upprätthållande det specialkunnande som specialomsorgens verksamhet kräver.

Ett nytt lagförslag ger tidigare samkommuner möjligheten att få en ny klassifikation, vilken skulle tillåta Kårkulla att erbjuda tjänster över välfärdsområdenas gränser.

Så som lagförslaget ser ut just nu tillåter den klassifikationen endast vissa tjänster att korsa välfärdsområdenas gränser.

Här ser ändå Karlsson ett hopp om att få specialomsorgens tjänster inkluderade i förslaget. På det sättet skulle Kårkulla få fungera så som tidigare.

Om inte undantag görs kan den svenskspråkiga servicen lida

Godkänns inte förslaget att Kårkulla får fungera inom specialomsorgen som tidigare träder samarbetsavtal in i bilden.

Om inte tvåspråkiga områden tvingas med i ett samarbetsavtal så tror Karlsson att det kan bli svårt för svenskspråkiga att faktiskt få vård på sitt modersmål i fortsättningen.

Samarbetsavtal görs också i intervaller på fyra år. Det här är alldeles för kort tid enligt Kårkulla.

Den senaste tiden har stridigheterna inom Kårkullas ledning uppmärksammats en hel del i media, och förra veckan avgick Kårkullas samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt. Karlsson har ändå inte något intresse av att ställa upp på posten.

- Nej. Jag väntar nog som på solens uppgång på att få gå tillbaka till mina vanliga uppgifter som chef för expert- och utvecklingscentret, säger Karlsson.

Artikeln uppdaterad med förtydliganden angående lagförslaget och kårkullas ställning till samarbetsavtal.

Diskussion om artikeln