Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stafettkarnevalen blir inte av i vår heller – lokala karnevaler planeras för hösten: "Vi börjar arbeta på det nu"

Från 2021
Uppdaterad 18.02.2021 05:11.
Stafettkarnevalen 2018.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Det blir ingen Stafettkarneval denna vår heller. I stället blickar karnevalledningen mot hösten. ”Ingen ska resa några längre sträckor”, berättar verksamhetsledaren Jan-Erik Eklöf för Yle Sporten.

Förra våren blev ställdes Stafettkarnevalen in för första gången sedan starten 1961. Då skulle karnevalen ännu undantagsvis ha hållits i Vasa – våren 2021 skulle det sedan vara dags för comeback på nyrenoverade Olympiastadion.

Men Stafettkarnevalens återinvigning av stadion får vänta. I det här läget är det inte aktuellt att samla hela den finlandssvenska skolungdomen till Helsingfors, meddelar ledningen i ett pressmeddelande.

– Vi är såklart ledsna att ännu en gång vara tvungna att skjuta på Stafettkarnevalen och en återinvigning av Olympiastadion, men beslutet är det enda rätta. Eftersom vi inte kan garantera säkerheten för ett såhär stort evenemang, kan Karnevalen inte ordnas, kommenterar Skolidrottsförbundets ordförande Stefan Haglund i pressmeddeladet.

Stafettkarnevalens verksamhetsledare Jan-Erik Eklöf håller med Haglund.

– Främst tänker man ju nog på skolungdomarna som i år igen blir utan möjligheten att samlas på Olympiastadion som är nyrenoverad och i superskick. Men det finns inte mycket man kan göra i det här läget, på grund av en pandemi som inte ser ut att vara över inom de närmaste månaderna, konstaterar Eklöf för Yle Sporten.

– Jag kan inte kommentera för Skolidrottsförbundets styrelse, men jag tycker att beslutet är det enda rätta. Det skulle ha varit helt galet att samla hela den finlandssvenska skolungdomen till ett sånt här evenemang, fortsätter Eklöf.

Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016.
Bildtext Jan-Erik Eklöf.

Nya idéer för hösten

Nu är planen att vårens karneval ska ersättas av mindre, lokala, stafettfester på hösten. Ledningen har varit i kontakt med skolor runtom Svenskfinland.

– Vi har preliminärt varit i kontakt med Esbo, Vasa, Åbo och Mariehamn. Intresse finns, baserat på de första reaktionerna. Vi börjar arbeta på det nu och utreda hur det skulle fungera.

– Ingen ska resa några längre sträckor, i stället skulle man ordna mindre karnevaler på flera orter. Kanske inte heller med hela vårt utbud, utan i stället med fokus på banstafetter och eventuellt masstafetter, beroende på pandemiläget.

– Det kan också vara fler orter, det ordnas ju flera "minikarnevaler" runtom Svenskfinland varje år, där vi kanske kan hjälpa till med arrangemangen, fortsätter Eklöf.

Endagskarneval

Ännu återstår en hel del arbete förrän planerna för hösten är spikade. Exakt när de lokala stafettfesterna skulle bli av är oklart.

– Det beror på lokala arrangörerna. Vi får börja utreda vilka datum som är lämpliga för orterna och det beror ju förstås på vilka arenor som finns till förfogande.

– Vi talar nu om en endagskarneval, som kanske räcker i 4-5 timmar. Den skulle alltså gå under normal skoldag, förklarar Eklöf.

Verksamhetsledaren berättar att Olympiastadion är bokat för våren 2022. Den 60:e upplagan av karnevalen ska gå av stapeln den 20-21.5.

Artikeln uppdaterad med Eklöfs kommentarer klockan 21.47.

Diskussion om artikeln