Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle Uutiset: Ny virusvariant påträffad i Finland

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 21:37.
En skyddsklädd person undersöker prover i laboratoriet Vita Lab
Bildtext Den nya virusvarianten hittades i södra Finland förra veckan
Bild: Lotta Laakso/Yle

Det finländska laboratoriet Vita Lab har hittat en ny unik virusvariant i södra Finland, rapporterar Yle Uutiset. Varianten påträffades i ett prov från en patient förra veckan.

Varianten som kallas Fin-796H innehåller mutationer som också identifierats i bland annat brittiska och sydafrikanska varianter. Men kombinationen är unik, enligt laboratoriet.

Vilka egenskaper viruset har är ännu inte känt. Det är också okänt var varianten härstammar ifrån. Men det är sannolikt att den inte kommer från Finland eftersom antalet coronafall här är relativt lågt i jämförelse med många andra länder.

Det är hittills okänt hur betydelsefull upptäckten är eftersom virus muterar ständigt och nya varianter därför uppstår hela tiden.

I takt med att det nya coronaviruset undersöks påträffas också fler nya varianter. Därför var det också en tidsfråga innan en ny variant påträffades i Finland.

Fyndet kan få betydelse för diagnostiken

Ilkka Julkunen som är professor i viruslära vid Åbo universitet säger att upptäckten inte nödvändigtvis är oroväckande.

‒ Jag skulle inte vara väldigt oroad ännu eftersom vi inte har klara uppgifter om att den här nya varianten skulle smitta lättare eller påverka sjukdomsförloppet eller det immunskydd som vaccinet ger, säger han.

Olli Vapalahti, som är professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet, säger att liknande virusvarianter har påträffats tidigare men att de inte har exakt samma mutationer.

Annars är det svårt att säga mer om Fin-796H eftersom variantens släktträd hittills är okänt.

Vita Lab uppger att det är möjligt att den nya varianten inte lika lätt att hitta i alla PCR-test. Test som endast identifierar en gensekvens från viruset känner kan missa den nya varianten.

‒ Den här identifieringssvårigheten - att mutationen inträffat område som PCR-testet grundar sig på ‒ är den viktigaste informationen om mutationen i nuläget, säger docent Taru Meri vid Vita Lab.

Professor Olli Vapalahti håller med om att fyndet kan få betydelse för diagnostiken.

‒ Det är ett intressant fynd. Speciellt att PCR-testet fungerar sämre mot den har varianten, säger han.

Institutet för hälsa och välfärd THL kommenterade inte variantfyndet på onsdagen. Institutet informerar om virusvarianterna under sin coronapresskonferens på torsdag.

Texten är ett sammandrag av Yle Uutisets artikel: Suomesta löytyi uusi koronavariantti – tartuttamiskyvystä ja rokotteen tehosta haetaan vasta tietoa, skriven av Johannes Blom och Meri Niinistö.