Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s kändaste radiostjärna Rush Limbaugh är död

Från 2021
Foto på Rush Limbaugh
Bildtext Rush Limbaugh var en av USA:s populäraste programvärdar
Bild: All Over Press

USA:s kanske kändaste konservativa radiovärd och underhållare Rush Limbaugh är död. Limbaugh blev 70 år gammal och dog i sviterna av lungcancer.

Limbaugh var en av de senaste årtiondenas kändaste radiopratare och mycket populär bland konservativa och ex-president Donald Trump anhängare.

Limbaughs program ”The Rush Limbaugh Show” har sänts över hela USA i över 30 år och var landets populäraste radioprogram med över 13 miljoner lyssnare varje vecka.

Programmet hade stor betydelse för skapandet av dagens konservativa politik i USA och Limbaugh var lika älskad av sina fans som han var hatat bland sina motståndare.

Limbaugh var emot migration och förnekade klimatförändringen. Samtidigt var han mycket skicklig på att reta upp liberala amerikaner, vilket gjorde honom älskad av sin publik.

Limbaugh motsatte sig hbtiq-rättigheter och anklagades ofta för att använda sig av rasistiska stereotyper. Han gick också ofta till angrepp mot feminism och kallade ofta jämställdsaktivister för ”feminazister”.

‒ Feminismen grundades för att ge icke-attraktiva kvinnor tillgång till samhällets huvudfåra, skrev han en gång.

Han var en varm anhängare av president Donald Trump, som belönade med USA:s högsta civila utmärkelse ”Medal of Freedom” i fjol.

Rush Limbaugh visar tummen upp efter att ha belönats med hederstecknet Medal of Honor.
Bildtext Limbaugh belönades med hedersutmärkelsen "Medal of Honor" i fjol.
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

När coronaviruset började spridas i USA på våren sa Limbaugh att det inte var fråga om något värre än en vanlig förkylning. Enligt honom målade liberala medier upp falska hotbilder om viruset för att försöka förstöra president Donald Trumps presidentvalskampanj.

Efter valet i höst stödde Limbaugh också Trumps ogrundade påståenden om valfusk.

Efter nyheten om Limbaughs död sa Trump till Fox News att Limbaugh var en sann legend.

‒ Det finns inte många legender kvar, men han var en sann legend, sa ex-presidenten.

Trump uppgav också att han och Limbaugh talats vid flera gånger under de senaste veckorna.

Källor: AP, BBC, CNN