Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glödhet gruppfinal på iskall hemmaplan väntar Finlands fotbollsdamer – EM-drömmen är nära att uppfyllas: "Äntligen ska det avgöras"

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 22:29.
Damlandslagsspelare i kö.
Bildtext Finland kan säkra EM-platsen på fredag.
Bild: Esa Fills / Yle

På fredagen spelar Finlands fotbollsdamer sin viktigaste match på länge. EM syns redan i horistonen, tack vare finländskornas drömkval. ”Jag har inte hymlat med att det är detta som jag brinner för”, säger målmaskinen Linda Sällström till Yle Sporten.

Drömmen är nära att uppfyllas. Snart kan Finlands damlandslag i fotboll vara klart för EM i England nästa år – för första gången sedan 2013.

Den senaste landslagssamlingen slutade i Amanda Rantanens otroliga stopptidsavgörande mot Skottland och gav Finland kanonförutsättningar inför kvalets två sista matcher – som nu står för dörren.

Finland är gruppetta med 16 poäng. Tvåan Portugal har lika många poäng och gästar ett kyligt Helsingfors på fredag. På tisdag avslutar Finland sitt kval borta mot jumbon Cypern.

– Vi fokuserar på en match i taget. Jag tycker att spelarna har sett väldigt alerta ut, även de som är i försäsongsträning med sina klubblag. Allihopa ser fram emot matchen och vi ska såklart göra allt för att vinna, säger förbundskaptenen Anna Signeul till Yle Sporten två dagar före gruppfinalen.

Ivrig Sällström

Redan på fredag kan den efterlängtade mästerskapsplatsen vara säkrad.

– Dessa matcher har jag väntat på länge, äntligen ska det avgöras. Matchen mot Portugal är väldigt viktig och jag har höga förväntningar, berättar nyckelspelaren Linda Sällström.

– EM skulle vara en dröm som går i uppfyllelse. Jag har inte hymlat med att det är detta som jag brinner för, jag vill ännu spela i ett mästerskap under min karriär.

Linda Sällström pekar mot sitt ansikte.
Bildtext Linda Sällström.
Bild: Esa Fills / Yle

Vad är hemligheten till framgången?

Hittills har kvalspelet alltså varit en succé för Finland. Enda poängtappet är krysset borta mot Portugal.

– Vi har gjort väldigt bra laginsatser och aldrig vikt ned oss. Mot Portugal kvitterade vi i 90:e minuten och mot Skottland avgjorde vi på stopptid. Vi har jobbat hårt och varit aggressiva i försvarsspelet – och det har gällt i 90 minuter, förklarar Sällström.

Också Signeul lyfter fram laginsatserna som nyckeln till framgång.

– Man måste tro på att vägra släppa in ett mål, tro på sig själv och jobba hela vägen, inte bara i 89 minuter, utan i 93 minuter, betonar tränaren.

Sällström, som gjort 8 mål på 6 kvalmatcher, tror att Signeul är en orsak till de lyckade lagprestationerna.

– Hon har skapat en väldigt bra stämning, vi har blivit väldigt sammansvetsade och alla är verkligen beredda att offra sig för varandra, säger anfallaren.

Anna Signeul står med ryggen mot fotbollsplanen.
Bildtext Anna Signeul har skapat harmoni i laget, tycker Sällström.
Bild: Lehtikuva

Påverkar kölden?

Fredagskvällens match i Tölö kommer att spelas i minusgrader. Men kylan blir inte avgörande, tror duon Signeul och Sällström.

– Det kommer antagligen att vara kallt, vilket jag tror att är en fördel för oss. Jag är van att träna i –10, men det är absolut inte något som kommer att avgöra. Det är fortfarande en fotbollsmatch som ska spelas och samma jobb ska göras, påminner Sällström.

– I slutändan tror jag inte att någon kommer att tänka på det. Både Portugal och vi kommer att vara fokuserade på matchen och att göra bra ifrån oss, tycker Signeul.

Fredagens viktiga match mot Portugal börjar klockan 18.15 och sänds direkt på Yles kanaler med svenska kommentarer.

– Det gäller att vi gör en lika bra laginsats som i de senaste matcherna mot Skottland, ingenting kommer att vara enkelt. Portugal måste vinna, och vi går in för att vinna, lovar Sällström.

Diskussion om artikeln