Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rush Limbaugh är borta men konservativa medier förblir en politisk maktfaktor i USA: “Han bidrog starkt till att det republikanska partiet drevs högerut”

Från 2021
Radiostjärnan Rush Limbaugh.
Bildtext Rush Limbaugh banade väg för de konservativa mediernas frammarsch i USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

På onsdag kom beskedet om att Rush Limbaugh dött. Han var USA:s kanske största radiostjärna genom tiderna och en förgrundsgestalt inom den konservativa rörelsen under flera decennier.

Utan Limbaugh skulle den konservativa pratradiorörelsen (talk radio) inte vara den politiska maktfaktor som den är i dag, anser medieforskaren Brian Rosenwald vid University of Pennsylvania.

Rosenwald har skrivit en bok om hur pratradioindustrin påverkat det republikanska partiet i USA.

- Han skapade en helt ny form av innehåll, “infotainment”. Det byggde mer på underhållning än på fakta och sanning. Före Limbaugh dominerades mediefältet nästan helt och hållet av journalister, säger Rosenwald till Svenska Yle några timmar efter beskedet om Limbaughs bortgång.

Limbaugh var en polariserande figur. Med sin bombastiska stil och sitt förakt för politisk korrekthet var han för sina fans en orädd sanningssägare i över 30 år och en viktig konservativ röst i samhället. Han nådde varje vecka ut till över 15 miljoner amerikaner med sin dagliga radioshow.

Trump om Rush Limbaugh: “Han gillade vad jag hade att säga och höll med mig”

För liberaler och demokrater var Limbaugh ett rött skynke. Han anklagades ofta för att sprida rasism och fördomar. Han gillade att förolämpa sina meningsmotståndare och använda öknamn och hånfulla epitet om dem.

Limbaugh vädrade gärna konspirationsteorier om det stödde hans budskap, som teorin om att ex-presidenten Barack Obama inte skulle ha varit född i USA.

Han hade stort politiskt inflytande och kunde genom sitt program antingen lyfta eller sänka republikanska politiker.

Ex-presidenten George W. Bush beskrev igår Limbaugh som en “man med ett stort hjärta och en okuvlig karaktär”. President Ronald Reagan skrev i tiderna ett beundrarbrev till Limbaugh, som radiovärden själv läste upp för sina lyssnare.

- Han gillade vad jag hade att säga och höll med mig. Han var en stor gentleman och en stor människa, sade Donald Trump på onsdagen efter dödsbudet.

Rush Limbaugh skakar hand med Donald Trump. Bilden är från år 2018.
Bildtext Rush Limbaugh och Donald Trump stod nära varandra. Bilden är från 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ifjol belönade Donald Trump Limbaugh med den prestigefyllda frihetsmedaljen.

-Limbaugh bidrog starkt till att dagens republikanska drivits högerut och omfamnat det som jag brukar kalla “warfare politics”, säger Rosenwald.

Enligt Rosenwald handlar det om en form av politik som bygger på konfrontation och på anammandet av allt mer radikala ståndpunkter, särskilt i emotionellt laddade frågor som abort, vapenlagar och invandring.

Konservativa delansvariga för Capitoliumattacken säger forskare: "De nötte in Trumps påståenden om valfusk"

Limbaugh var de sista decennierna av sitt liv långt ifrån ensam bland inflytelserika högerröster inom media.

De starka banden mellan det republikanska partiet och konservativa medier - och mediepersonligheter - är i dag väletablerade.

De stärktes under Trumps presidentperiod. Två av den konservativa kanalen Fox News populära opinionsvärdar, Sean Hannity och Laura Ingraham, är personliga vänner till Trump. De gånger presidenten hamnade i blåsväder kunde han oftast räkna med starkt flankstöd från högermedias ekosystem.

Sean Hannity från Fox News rapporterar från Donald Trumps kampanjjippo i Las Vegas, september 2018.
Bildtext Fox News opinionsvärd Sean Hannity är en av de synligaste högerrösterna i amerikansk kabel-TV:
Bild: JA/Everett Collection/All Over Press

Stödet fanns där också under Trumps sista månader i Vita huset.

Flera konservativa pratradiovärdar och tv-personligheter spred aktivtvidare Trumps falska påståenden om att presidentvals stulits från honom.

Kan man säga att dessa mediepersonligheter och kanaler är delansvariga för upploppet på Capitolium den sjätte januari?

- Absolut. Alla bevis vi har visar att Joe Biden vann presidentvalet rättvist. Men många kanaler upprepade Trumps ibland skrattretande påståenden om valfusk och nötte in dem bland många amerikaner, säger Rosenwald.

Fox News stäms för 2,7 miljarder dollar: “Kommer knappast att förändra så mycket”

Efter upploppet har vissa kanaler varit tvungna att backa en aning. Produktionsbolaget som ger plattform åt populära högerröster som Dan Bongino, Ben Shapiro och Mark Levin, beordrade sina stjärnor att sluta beskriva presidentvalet som stulet.

På tv-sidan avbröt den Trumpvänliga kanalen Newsmax några dagar innan Capitoliumupploppet en gäst som vädrade konspirationsteorier om valfusk

Enligt Rosenwald styrs mediehusens beslut av ekonomiska intressen och en rädsla för åtal, snarare än av journalistiska eller etiska överväganden.

- Det handlar om bolag som vill göra vinst. Om de hotas av stämningsansökningar och rättsprocesser som nu, så vill de helst undvika det.

Det juridiska hotet kommer framför allt från bolaget Smartmatic, som tillverkar teknologi som används till rösträkning i politiska val. De har lämnat in en stämningsansökan mot Fox News och tre av dess opinionsvärdar. Man kräver 2,7 miljarder dollar i skadestånd för spridning av falsk information som skadat bolaget.

Fox News har avvisat anklagelserna. En rättsprocess antas ta flera år.

Brian Rosenwald tror inte konsekvenserna blir stora för Fox News, som fått ny konkurrens från uppstickarkanaler som Newsmax och One America News de senaste åren.

- Jag tror knappast det förändrar så mycket i en nära framtid. Fox News har inte råd att förlora tittare och de riskerar de att göra om de försöker pressa sina mest populära stjärnor att dämpa sitt budskap.

- Bara om Fox News förlorar i rätten, och kanske vi vet först om flera år, så ser jag att det kan bli konsekvenser för innehållet på kanalerna.

Vänsterlutande och liberala medier, då? Förekommer inte samma problem med konspirationsteorier och uppviglande budskap också på radiokanaler, poddar och tv-shower som står närmare den andra kanten av det politiserade medieklimatet?

- Det är ett mycket större problem inom högern. Men jag skulle ljuga om jag sade att det inte förekommer på vänsterkanten. Till exempel Trumps benägenhet att säga mycket som inte bygger på fakta och hans brott mot normer, fick vissa inom vänstern att tro nästan vad som helst om honom, säger Rosenwald.

Konservativa medier en “massiv” politisk kraft

Från ett finländskt perspektiv framstår det amerikanska medieklimatets politisering som främmande. De största namnen förtjänar tiotals miljoner dollar om året, de når en miljonpublik och de tvekar inte - särskilt på högerkanten - att komma med kraftiga ställningstaganden i politiska frågor.

Brian Rosenwald beskriver konservativa medierna som en “massiv” politisk kraft.

- Det är den största maktfaktorn inom konservativa politiska rörelsen i USA. De har omformat det republikanska partiet från ett center-högerparti till ett extremt högerparti.

Brian Rosenwald är amerikansk medieforskare och -expert.
Bildtext Brian Rosenwald är historiker och medieforskare vid Penn University. Han har skrivit en bok om hur den konservativa pratradioindustrin påverkat politiken i USA.
Bild: Brian Rosenwald

Det handlar inte om att publiken skulle äta upp allt som matas åt dem, säger Rosenwald.

- Publiken består inte marionetter, men medierna påverkar världsbilden hos publiken och deras sätt att uppfatta hur politiken fungerar.

Framför allt påverkar medierna politikerna själva, menar Rosenwald.

- Nästan varje invald republikan får oroa sig för hur konservativa medier rapporterar om dem, för det kan sänka deras karriärer.

Det finns några undantag, som till exempel republikanska senatorn Mitt Romney, säger Rosenwald.

- Han är äldre, han är rik och han bryr sig inte. Men det finns inte så många liknande figurer idag.

Trumps framtid i medier: “Han kan välja och vraka”

Limbaugh har gått bort och Trump har lämnat Vita huset.

Men efterfrågan på konservativt medieinnehåll har bara vuxit på senare år. Den efterfrågan kommer inte att försvinna och det kommer att låta och se ut ungefär som nu också en god tid framöver, tror Rosenwald.

- Om det finns en efterfrågan så kommer det att finnas ett utbud. Och det finns det på konservativt medieinnehåll, till och med för desinformation om det stöder publikens åsikter.

Donald Trump själv då, vilken roll kommer han att inta i medierna framöver, en arena han alltid värdesatt högt?

- Vem som helst som slår vad om vad Trump tänker göra i framtiden riskerar att ha fel, börjar Brian Rosenwald.

Men sedan vågar han sig ändå på att spekulera.

- Jag tror inte Trump har disciplinen att dra igång en daglig tv- eller radioshow. Men jag är övertygad om att vilken konservativ kanal eller programvärd som helst tackar ja till hans medverkan. Så han kan välja och vraka.

Diskussion om artikeln