Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebooks kamp mot australiskt lagförslag fortsätter: Mediers nyhetsinlägg blockerades, myndighetssidor påverkades också tillfälligt

Från 2021
Uppdaterad 18.02.2021 10:35.
En person är inne i Facebook-applikationen på sin smarttelefon.
Bildtext Facebook vill inte betala mediebolagen för nyheter som enligt bolaget publiceras på frivillig basis.
Bild: Mostphotos

Australien vaknade i dag upp till tomma nyhetssidor på Facebook, efter att mediejätten valt att stoppa australiska mediebolag och tidningars nyhetsinlägg på Facebook. Både landets regering och människorättsorganisationer går nu hårt åt bolagets beslut, som enligt dem sänder helt fel signaler.

Från och med i dag kan varken medier eller enskilda användare dela eller ta del av nyheter på plattformen.

Facebooks beslut kommer efter ett lagförslag i Australien som innebär att Facebook och Google är tvungna att betala för innehåll från lokala medier.

Lagförslaget godkändes i Australiens representanthus i går, och är således ett steg närmare att träda i kraft. Det slutgiltiga godkännandet väntas inom loppet av några dagar.

Enligt Facebook straffar lagförslaget bolaget för sådant material som Facebook aldrig bett om, och skriver i ett blogginlägg att mediebolagen frivilligt publicerar sitt material på plattformen - till skillnad från Google.

Dessutom anser Facebook att mediebolagen tjänar mer på publiceringarna än vad Facebook gör.

Beslutet togs inte emot väl hos landets mediebolag och politiker, särskilt eftersom också viktiga, allmännyttiga inlägg om exempelvis hälsa och vaccinering raderades - tre dagar innan landets nationella vaccinationsprogram inleds.

– Facebook har exponentiellt ökat möjligheten att sprida felaktig information och konspirationsteorier på sina plattformar, säger Lisa Davies som är redaktör på tidningen The Sydney Morning Herald.

Också myndighetssidor drabbades

Också flera statliga myndigheters sidor var tomma i morse, trots att de utgör viktiga informationskanaler i kampen mot coronaviruset. Sidor som lägger ut varningar om skogsbränder om somrarna likaså, och välgörenhetsorganisationers kontons inlägg är även de raderade.

– Det här är oacceptabelt. Efterfrågan på mathjälp har aldrig varit så här stor som under den här pandemin, och ett av våra huvudsakliga verktyg är nu oåtkomligt. Det är fråga om timmar när du inte har något att äta. Fixa det här! skriver Brianna Casey som är chef för organisationen Foodbank, som delar ut mat åt personer som behöver det.

Att kapa av åtkomsten till viktig information är samvetslöst

Human Rights Watch

Under eftermiddagen hade ändå flera av de regeringsstödda sidorna återställts, men fortfarande är välgörenhetsorganisationers och alla mediebolags sidor tomma. Det gäller också internationella mediebolags sidor, som BBC, New York Times och Wall Street Journal.

Facebook har hittills inte svarat på kraven att återställa exempelvis välgörenhetsorganisationernas sidor.

– Den här händelsen är alarmerande och farlig. Att bara kapa av åtkomsten till viktig information för ett helt land mitt i natten är samvetslöst, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch i ett uttalande.

Regeringen mycket kritisk

Också den australiska regeringen kritiserar Facebooks agerande.

Kommunikationsminister Paul Fletcher säger att Facebook nu signalerar att australiensarna inte längre hittar innehåll på plattformen som kommer från en organisation med professionella journalister med publicistiska beslutsprocesser och som är experter på faktagranskning.

– Facebook har fel, dess handlingar var onödiga och de kommer skada bolagets rykte här i Australien, sa Australiens finansminister Josh Frydenberg.

Enligt Frydenberg kom Facebooks vd Mark Zuckerberg aldrig med någon varning om att stänga ned nyhetsinläggen då de samtalade under helgen.

Samtalen med Facebook fortsätter, Google hittade lösning

Frydenberg uppger ändå att han haft ett konstruktivt samtal med Facebooks vd Mark Zuckerberg under morgonen och att samtalen fortsätter.

Till en början gick såväl Facebook som Google tillsammans emot Australien efter att lagförslaget lades fram. Bägge parter hotade med att stänga ned sina tjänster i landet, men Google drog sig sedan ur.

För Googles del löstes problemen genom att underteckna avtal om ersättning med flera australiska mediebolag, trots att it-jätten till en början hotade med blockering.

Källor: Reuters, AFP, The Sydney Morning Herald

Diskussion om artikeln