Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kevin Lankinen fortsätter att göra succé – storspelade och höll nollan för första gången: "Vi håller på att bli ett riktigt bra lag"

Från 2021
Uppdaterad 18.02.2021 09:29.
Kevin Lankinen räddar pucken.
Bildtext Kevin Lankinen är en av NHL-säsongens stora sensationer.
Bild: Matthew Pearce/Icon Sportswire/AOP

Chicago går som tåget i hockeyligan NHL och lagets målvakt Kevin Lankinen står i allra högsta grad bakom succén. Mot Detroit spikade Lankinen igen, räddade samtliga 29 skott och Chicago vann med 2–0. Vi spelade rätt så bra i 50 minuter men sista 10 handlade om att överleva, sa Lankinen.

Inför säsongen var förväntningarna på Chicago lägre än på mannaminnen. Lagets kapten Jonathan Toews är borta på obestämd tid, stjärnskottet Kirby Dach åkte på en svår skada i JVM och målvaktslegendaren Corey Crawford valde att inte förlänga.

Tre målvakter – Collin Delia, Kevin Lankinen och Malcolm Subban – skulle få göra upp om förstaspaden och det var Delia och Subban som först fick chansen.

I Chicagos fjärde match för säsongen fick Lankinen NHL-debutera och har efter det inte gjort någon besviken.

"Vi håller på att bli ett riktigt bra lag"

I matchen mot Detroit höll han nollan genom att rädda samtliga 29 skott i 2–0-segern.

– Det känns fantastiskt. Det är något som man drömt om under sin uppväxt. Först vill man få sin första NHL-match, sedan sin första seger och sedan sin första nolla. Det känns skönt att ha det fixat, sa Lankinen på lagets webbplats.

– Vi har funnit vårt spår. Vi har hittat vår identitet. Vi vet hur vi förväntas spela. Lyckades vi med det har vi varje kväll en bra chans att vinna. Som tränaren sa håller vi på att bli ett riktigt bra lag. Vi har fortfarande en del att jobba på men är på rätt väg.

Finlandssvensken fick en assist till schweizaren Philipp Kurashevs segermål – målvaktens andra poäng för säsongen.

– Det var min enklaste assist i karriären, sa Lankinen enligt journalisten Mark Lazerus.

Liksom Lankinen är Kurashev nykomling och har på 17 matcher noterats för 5+4=9 poäng. Förra säsongen höll de till i AHL-laget Rockford.

– Det är en riktigt skicklig spelare. Det ser man på träningarna varje dag. Jag har känt honom i några år och i farmarligan förra året visade han vad han kan, sa Lankinen.

Lankinen stod för många imponerande räddningar – inte minst på slutet och gjorde sig samtidigt känd för en bredare publik. Matchen sändes nämligen i nationell tv.

– Ibland känner man att killarna verkligen behöver en. Som målvakt vill man i sådana lägen verkligen stå upp för laget. Vi spelade rätt så bra i 50 minuter. De sista 10 handlade om att överleva. Det kan inte alltid se vackert ut. Vi lyckades vinna och åker hem från Detroit med fyra poäng, sa Lankinen till The Athletic (bakom betalmur).

"Vi behövde varje räddning"

Tränaren Jeremy Colliton var belåten med Lankinens insats.

– Det var ingen 4–0-match, även om det kunde ha varit det. Vi behövde varje räddning och spelade under press. Jag är säker på att Lankinen kommer att komma ihåg den här matchen länge, sa chefstränaren Colliton till The Athletic.

De flesta hade nog räknat ut Chicago efter att laget förlorat sina fyra första matcher. Efter det har det gått bättre. I en ytterst haltande tabell ligger Chicago bra till med sina 22 poäng på 18 matcher. I hela NHL har endast Toronto har tagit fler poäng – 26 stycken.

Lankinen klättrar i målvaktsstatistiken där han har 93,1 i räddningsprocent och 2,29 insläppta mål per match.

Vill NHL egentligen sätta stopp för slagsmålen och huvudtacklingarna?

28:52

Resultat:

Detroit–Chicago 0–2
DET: Valtteri Filppula 0+0, +/- 0, 11.57
CHI: Kevin Lankinen 29/29 räddningar

Toronto–Ottawa 2–1

Carolina–Florida 3–4 (efter förlängning)
CAR: Sebastian Aho 1+0, +1, 17.48
CAR: Teuvo Teräväinen 0+0, +1, 16.38
FLA: Aleksander Barkov 0+1, +1, 20.40
FLA: Juho Lammikko 1+0, +1, 13.04
FLA: Eetu Luostarinen 0+0, +/- 0, 14.37

Edmonton–Winnipeg 3–2
EDM: Jesse Puljujärvi 1+0, +1, 15.15
WPG: Kristian Vesalainen 0+0, +/-0, 3.40

Calgary–Vancouver 1–5
CGY: Juuso Välimäki 0+1, -1, 21.01
VAN: Olli Juolevi 0+0, +1, 18.19

Diskussion om artikeln