Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hackare slog till mot nätsidor som administreras av militären i Myanmar: ''Vi strider för rättvisan''

Från 2021
Demonstranter protesterar mot militärjuntan i Rangoon i Myanmar. En person håller upp en skylt där det står: Slåss för friheten.
Bildtext Protesterna har pågått sedan första februari då militären övertog makten i Myanmar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Myanmar har hackare slagit till mot nätsidor som administreras av militären i något som uppges vara en motattack mot att den stängde ned internet för fjärde natten i rad.

Attacken kommer efter att tiotusentals människor demonstrerat runt om i landet för att protestera mot militärkuppen som genomfördes tidigare i månaden.

I praktiken saboterades bland annat centralbanken, militärens och landets rundradiobolag MRTV sidor.

Enligt nyhetsbyrån AP stängde militären ned nätet vid klockan ett i natt, lokal tid. Brittiska Netblocks uppger att landets nätuppkoppling föll till 21 procent jämfört med det normala. Vid klockan åtta var uppkopplingen återupprättad.

– Det här förfarandet är farligt för den allmänna säkerheten och väcker förvirring, skriver Netblocks i ett Twitterinlägg.

I ett inlägg på Facebook säger sig hackergruppen ''strida för rättvisan''.

Den australiska cybersäkerhetsexperten Matt Warren säger att det är sannolikt att målet var att få publicitet.

– Det de gjorde kallas Hacktivism. Effekten är begränsad men de ökar medvetenheten hos folk, säger han i en intervju för AFP.

"Trasiga" bilar blockerar vägar

Myanmar har skakats av protester och strejker alltsedan militären tog över makten genom en kupp vid månadsskiftet. Landets störtade civila ledare Aung San Suu Kyi sattes i husarrest.

För andra dagen i rad blockerade förare vägarna i landets största stad Rangoon.

Bilisterna låtsades att bilarna fått motorfel, och stod således på vägarna med motorhuvarna uppfällda för att hindra säkerhetsstyrkorna från att röra sig i staden.

Bilar och bussar stod parkerade runt en bro i ett nordligt distrikt i staden under torsdagsmorgonen och i direktsändningar hördes demonstranter skandera:

"Gå inte på jobb, lämna det. Kom med i rörelsen för civil olydnad."

Samtidigt har militärjuntan utfärdat order att gripa sex kändisar som ska ha uppmanat folk till strejkerna som lamslagit flera av regeringens kanslier. De riskerar nu att dömas till två års fängelse.

– Det är fantastiskt att se hur människor går samman. Folkets makt måste återges till folket, skrev skådespelaren Lu Min på sin Facebooksida.

Unga personer samlas på gata och sitter med skyltar.
Bildtext Statligt anställda har strejkat mot militärstyret sedan militärjuntan övertog makten 1.2.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Protesterna fortsätter trots gripanden

Sedan protesterna bröt ut har nästan 500 personer gripits. 460 av dem är fortfarande frihetsberövade.

Tågtrafiken har stått mer eller mindre helt stilla sedan onsdagskvällen, och säkerhetsstyrkor drabbade samman med strejkande tågarbetare. Militären avfyrade gummikulor och kastade stenar mot dem.

En välgörenhetsarbetare ska ha skadats i benet av en gummikula.

Varken militären eller polisen har kommenterat händelsen, men militären uppgav ändå på sin Facebooksida att man säkerställer säkerheten runt om i landet "för att se till att människor sover gott".

Tusentals demonstranter samlades i närheten av universitetet i Rangoon under torsdagen. Senare i dag väntas bland annat studerande demonstrera mot militärkuppen.

Kravallpolis står och vaktar under en protest i Myanmar.
Bildtext Kravallpolisen håller demonstranter på avstånd.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln