Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga bilister bakom var femte dödskrock

Från 2021
Bil på vinterväg.
Bildtext Speciellt unga under 20 år kör riskfyllt.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Unga bilförare orsakade ungefär tjugo procent av alla dödsolyckor under åren 2015-2019, visar färsk statistik. Yngre bilister tar fler risker i trafiken, enligt Institutet för Olycksinformation.

Institutet har granskat trafikolyckor med dödlig utgång under de aktuella åren. De här olyckorna var 168 till antalet och krävde 196 människors liv.

Dödskrockarna i den här kategorin orsakades oftast av de allra yngsta bilisterna, av dem i åldern 18-19 år.

Alkohol och fortkörning

Det visade sig att bilister i åldern 18-24 är mer benägna än andra att bete sig riskfyllt i trafiken. Det handlar om exempelvis fortkörning och rattfylleri.

En majoritet av dem som orsakade de här olyckorna körde minst 30 kilometer i timmen för fort.

En dryg tredjedel hade minst 0,5 promille alkohol i blodet.

Dessutom är det rätt vanligt att unga struntar i säkerhetsbältet.

Flera risker på en gång

Ofta kombineras också fler former av riskbeteende.

Var fjärde av de unga chaufförer som orsakade en dödsolycka var full, samtidigt som hen körde minst 10 kilometer i timmen för fort och dessutom utan att ha spänt fast säkerhetsbältet.

Över hälften av de unga som miste livet i personbilsolyckor lät bli att använda säkerhetsbälte. Enligt experterna kunde en tredjedel av dem, 22 personer, ha räddats om de hade spänt fast bältet.

"Trafikbeteendet återspeglar livet i stort"

De som gjort undersökningen säger att de unga som är inblandade i trafikolyckor ofta även har en rad andra bekymmer.

- Trafiken är inte en avskild del av livet. I bakgrunden finns ofta bland annat rusmedelsproblem, säger trafiksäkerhetschefen Kalle Parkkari.

Institutet för Olycksinformation anser därför att man bör motarbeta trafikolyckor bland unga på flera fronter samtidigt, bland annat inom social- och hälsovården.

Dessutom ger institutet några helt konkreta förslag om hur man kunde minska antalet olyckor av det här slaget. Exempelvis vill experterna införa alkolås i bilarna och mitträcken på vägarna.