Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domen mot de två belarusiska journalisterna föll – de döms till två års fängelse för att ha rapporterat från protesterna mot Lukasjenko

Från 2021
Två kvinnor och en polis. Ena kvinnan håller upp fredstecknet med fingrarna.
Bildtext Jekaterina Bachalova (till vänster) och Darja Tjultsova dömdes under morgonen till två år i fängelse. Bilden är tagen då rättegången inleddes för nio dagar sedan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nu är det klart: De två belarusiska journalisterna Jekaterina Bachalova och Darja Tjultsova döms till två år i fängelse.

Domen kom för att de direktsände från protesterna mot landets envåldshärskare Aleksandr Lukasjenko i november.

Journalisterna döms för att ha organiserat "handlingar som strider mot den allmänna ordningen", men domen anses vara politiskt motiverad.

Rättegången inleddes för en dryg vecka sedan i en distriktsdomstol i Minsk.

Under onsdagens behandling presenterade den statliga åklagaren bevis för journalisternas roll. Bevisen som lades fram var bland annat mobiltelefoner, datorer, en bandspelare, en mikrofon, en videokamera och en pressväst.

Både Bachalova och Tjultsova har nekat till åtalen.

– Jag är absolut oskyldig till brottet jag beskylls för. Jag anser att det handlar om en hämndaktion av regimen mot mitt professionella arbete, kommenterade Bachalova åtalen i början av domstolsförhandlingarna förra veckan.

Journalister särskilt hårt drabbade

Journalisterna - som är 27 respektive 23 år gamla - arbetar på den belarusiska tv-kanalen Belsat som är stationerad i Polen, och de har suttit häktade sedan de greps den 14 november.

Till en början anklagades de för att ha deltagit i olagliga demonstrationer och fängslades i en vecka, men genast därefter väcktes nya åtal. Då för sina roller som organisatörer för protesterna.

Journalister har drabbats särskilt hårt av Aleksandr Lukasjenkos tyranniska metoder i försök att kuva befolkningen.

Tidigare i veckan genomförde polisen husrannsakningar mot journalister och människorättsaktivister i flera städer i landet.

Kommittén för skydd av journalister CPJ och flera andra organisationer kräver att kvinnorna friges omgående, och kallade åtalen absurda och skandalösa.

Protesterna mot Lukasjenkos regim har pågått allt sedan han utropade sig till segrare i presidentvalet i augusti i fjol.

Sedan dess har myndigheterna väckt åtal mot och också dömt flera journalister, aktivister och representanter för oppositionen för diverse påstådda brott.

Tusentals har fängslats i samband med protesterna, hundratals vittnar om tortyr i häktet och åtminstone fyra demonstranter har dött.

Källor: Reuters, AFP, Belsat, BAJ

Diskussion om artikeln