Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stadsfullmäktige i Lovisa röstade för misstroende för styrelsen – fullmäktigeordförande Otto Andersson: Fullmäktige har gett ett klart besked

Från 2021
Uppdaterad 18.02.2021 12:04.
Otto Andersson
Bildtext Stadsfullmäktigeordförande Otto Andersson (SFP).
Bild: Yle/Stefan Paavola

Lovisa stadsfullmäktige beslöt vid sitt möte på onsdag (17.2) att avsätta stadsstyrelsen.

Bakgrunden är en förtroendekris som fick sin början i och med att stadsstyrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) beslöt att byta partitillhörighet. Hon var villig att avsäga sig ordförandeposten, men ville ha kvar sin plats i stadsstyrelsen för sitt nya parti Samlingspartiet.

I den turbulens som följde konstaterade politiker i stadsfullmäktige att valresultatet från det senaste kommunalvalet bör beaktas.

SFP:s fullmäktigegrupp poängterade att de nya politiska styrkeförhållandena inte längre motsvarade den platsfördelning man kom överens om utifrån kommunalvalsresultatet.

Efter Heijnsbroek-Wiréns avhopp kvarstod två samlingspartistiska ledamöter i stadsstyrelsen. Efter valet 2017 kom man överens om att en samlingspartistisk ledamot skulle sitta i styrelsen.

Det här ledde till att stadsstyrelsen inte längre åtnjöt fullmäktiges förtroende.

Mia Heijnsbroek-Wiren
Bildtext Mia Heijnsbroek-Wirens avhopp från SFP till Samlingspartiet resulterade i omstrukturering i stadsstyrelsen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fullmäktigeordförande hoppas på återställd arbetsro

I stadsfullmäktigemötet röstade 30 ledamöter för misstroende och 4 för förtroende.

- Fullmäktige har gett ett klart besked. Jag hoppas nu på återställd arbetsro och att den nya styrelsen ska kunna arbeta vidare i god anda, säger stadsfullmäktigeordförande Otto Andersson (SFP).

Den nya styrelsen består av ordförande Tom Liljestrand (SFP), första viceordförande Arja Isotalo (SDP) och andra viceordförande Juha Karvonen (Saml).

Övriga ledamöter är Lotte-Marie Uutinen (SFP), Leif Skogster (SFP) Mikael Karlsson (SFP), Eva Sederholm (SFP), Jari Kekkonen (SDP) och Paula Siljander (Obunden Sannf.)

Otto Andersson
Bildtext Stadsfullmäktigeordförande Otto Andersson hoppas på återställd arbetsro för stadsstyrelsen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Stora frågor på bordet tiden ut

Fullmäktigeordförande Otto Andersson önskar också att samarbetet mellan de olika politiska grupperna ska fungera.

- Trots att det är en kort tid kvar för kommunalpolitikerna i dagens fullmäktige och styrelse, så behöver de kunna rikta full uppmärksamhet på de stora frågor som Lovisa har på gång - bland annat social- och hälsovårdsreformen, säger Andersson.

Den nyutnämnda stadsstyrelsen i Lovisa kommer nu att arbeta i drygt tre månader - det vill säga fram till att det nya fullmäktige väljer nya styrelseledamöter utgående från utgången i kommunalvalet 2021.

Kommunalvalet hålls den 18 april.

Lovisa stads nya fullmäktige inleder sitt arbete den 1 juni.

Diskussion om artikeln