Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Visste du att din skidvalla kan vara giftig? Det vet proffsen – men av rädsla för fusk fortsätter de valla med fluor

Från 2021
Uppdaterad 22.02.2021 18:50.
En skidare i soligt vinterväder på isen utanför Helsingfors.
Bildtext Skida med gott samvete i år!
Bild: Lehtikuva

Fluorvalla har varit en het fråga i internationella och nationella skidtävlingar en längre tid.

Alla som deltar är medvetna om problemet, men av rädsla för fusk vill ingen avstå från vallan som ger mer fart i fuktig väderlek runt nollstrecket.

Men problemet är större än så. Även den vanliga motionsskidåkaren får rekommendationen att skaffa valla som får skidorna att löpa när hen köper nya skidor.

Utan ett ord om att vallan innehåller miljögifter.

Allt fler vill förbjuda miljöboven fluorvalla

7:28

Här gäller det för konsumenten att själv ta en titt på texten som finns på valladosan:

“Kan vara dödligt vid förtäring om det kommer ned i luftvägarna. Kan göra att man blir dåsig eller omtöcknad. Vid förtäring: kontakta genast Giftinformationscentral eller läkare. Framkalla inte kräkning. Undvik att inandas ångor. Används endast utomhus eller i välventilerade utrymmen. Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer.”

en dosa fluorvalla i snö
Bildtext Fluorvalla är farligt avfall.
Bild: yle/Anna Dönsberg

Valla till längdskidor innehåller ofta höga halter av miljögifterna PFAS. PFAS är en grupp på över 4700 högfluorerade ämnen som är så svåra för naturen att bryta ner att de kallas evighetskemikalier.

Kommer de ut i miljön blir de kvar i en väldigt lång tid och anrikas i miljön.

I djurförsök har vissa PFAS-ämnen visat sig kunna ge allt ifrån leverskador och försämrat immunsystem till cancer och försämrad reproduktion.

Studier på stora grupper människor visar att redan mycket låga halter försämrar kroppens förmåga att bilda antikroppar, samt ökar mängden kolesterol i blodet.

Även Marthaförbundet har uppmärksammat fluorvallan:

Internationella skidförbundet (FIS) har beslutat att fasa ut fluorvallan med målet att förbjuda den helt från och med säsongen 2022-2023. Naturskyddsföreningen vill att de nationella skidförbunden driver på de internationella så att man får spelregler.

- För tillfället betyder det att allt fortsätter som det har varit. Vi vallar på tävlingar med vallor som har fluor i sig, säger Mats Johansson förbundsordförande för Finlands Svenska Skidförbund.

För framtiden hoppas han att om EU och FIS förbjuder fluorvalla att det också kommer ett system som kan kontrollera att skidåkarna inte använder fluorvalla överhuvudtaget. Det här skulle garantera ett rättvist tävlande.

- För annars blir det någon form av vallningsdopning. Vilket gör idrottandet bara svårare, säger Johansson.

Vallan är tyvärr överlägsen

Grundämnet fluor stöter bort smuts och vatten effektivt. Det betyder att fluorskidorna glider bättre och under en längre tid än icke-fluorskidor.

På frågan om hur stor skillnaden kan vara uppskattar Johansson den till cirka tre min på 10 km.

Den svenska skidskytte experten Björn Ferry på SVT har ett förslag:

“När det gäller världscupen så är mitt förslag att IBU (Internationella Skidskytteförbundet) tillhandahåller skidor som lottas ut precis innan start och lämnas tillbaka efter målgång. Dessa skidor följer med på hela cirkusen. Avvikande par (bra eller dåliga) plockas bort ur skidparken, allt för att det ska vara så liten skillnad som möjligt mellan olika par. Lottdragningen gör att det oavsett de små skillnaderna upplevs som mer rättvist av åkarna. Det blir även mer rättvist mellan nationer. Just nu är villkoren helt olika då det bara är en handfull länder som har råd med lastbilar, vallor och mängder av personal.”

hiihtokilpailujen huoltoalue
Bildtext Skidorna sköts även under tävling
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Den som bara vallar sina skidor någon gång per år löper förmodligen mindre risk att få hälsoproblem. De stora problemen med PFAS är främst utsläppen i naturen.

Spår av gifter i skidspåren

PFAS från valla släpps ut både under produktionen av vallan, vid slipning och vallning av skidorna och vid själva skidåkningen. Höga halter av PFAS har uppmätts exempelvis i Vasaloppsstarten och i Holmenkollen.

- För de allra flesta utövare är det en ganska enkel sak att välja bort. När man står där i affären så fråga efter fluorfri valla och ta det beslutet redan nu, uppmanar Therese Jacobson från svenska Naturskyddsföreningen.

Människan har spridit miljögifterna

Miljögifterna PFAS (perfluorerade och polyfluorerade ämnen) finns vid det här laget nästan överallt i vår miljö och de är farliga i all användning. De hittas i brandskum, stekpannor, kosmetika, friluftskläder och impregneringsmedel.

När det gäller skidvalla är det användaren som sprider ämnet ut i naturen genom att breda ut det på skidorna och genom att lämna spår av det i skidspåret.

- Nu när man har upptäckt att de är skadliga så har ju vi som samhälle ansvar att fasa ut dem ur all användning, betonar Jacobson.

"Hela bunten borde bort"

I och med att det är en så stor grupp kemikalier är det bara de skadligaste som inte längre får användas. Men alla de andra är det fortfarande fritt fram att använda i vallan. Problemet med kemikalier generellt är att ofta tittar man på dem en och en.

- Medan vi säger att hela den här gruppen är väldigt problematisk så här måste man titta på hela gruppen av PFAS. För fluoret måste bort!

Om man har fluorvalla hemma så är det viktigt att inte slänga den i soporna. Den ska föras till en inlämningsstation för farligt avfall.