Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordmånga fritidsbostäder såldes i Åboland i fjol: ”Vi väntar oss en livlig säsong också i år”

Från 2021
Sommarstuga med bastu och båt vid strandlinjen på Luonnonmaa i Nådendal.
Bildtext Många önskar sig en sommarstuga nära havet.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Försäljningen av fritidsbostäder har fått ett uppsving under coronapandemin. Speciellt i Pargas såldes det många sommarstugor i fjol, visar en jämförelse som Lantmäteriverket har gjort.

I jämförelsen placerar sig Pargas på en tredjeplats efter S:t Michels och Nyslott. I fjol såldes 110 fritidsbostäder eller 49 stycken fler fritidsbostäder i Pargas jämfört med tidigare år. Speciellt är det strandtomter som lockar köparna.

”Vi väntar oss en livlig säsong också i år”

Rabbe Holmberg, som är fastighetsmäklare i Pargas, säger att försäljningen ökade med ca 30 procent i fjol. Han tror att den främsta orsaken till att Pargas klarat sig så bra i jämförelsen är skärgården och att det finns många stugor här.

- Det var ett bra år i fjol. I början var det lite skakigt då pandemin slog till, men sen blev det en lyckad sommar och höst. Efterfrågan steg brant på grund av pandemin och det läget har vi fortfarande på gång, säger Holmberg.

Holmberg tror att också årets säsong kommer att bli bra och att intresset för skärgården kommer att hålla i sig.

- Just nu är det lite stillestånd åtminstone i yttre skärgården dit man måste åka med båt. Men jag tror att då isarna går och havet öppnar sig, så kommer det att bli en livlig säsong, säger Holmberg.

Rabbe Holmberg talar i telefon på sitt kontor
Bildtext Rabbe Holmberg tippar på att telefonen snart börjar ringa igen, då vädret blir lite varmare.
Bild: Maud Stolpe/Yle

”Det är en trend som funnits under flera års tid”

Även på Kimitoön har försäljningen av fritidsbostäder ökat, men också vanliga småhus går bra åt. De flesta kunderna kommer från Huvudstadsregionen.

Fastighetsmäklaren Kristian Lindroos på Kimitoön har också märkt av en ökad försäljning under fjolåret, men försäljningen har ökat också före coronapandemin.

- Det är en trend som funnits under flera års tid. På Kimitoön har vi inte haft problem att sälja småhus och torp mitt inne i skogen, de har sålts som andra hands bostad. Ganska ofta säger köparna att de håller på att förbereda pensioneringen och då kan en flytt till Kimitoön vara en möjlighet, och då har vi ett hus färdigt. Det här har jag fått höra mycket de sista 2-3 åren. I och med distansarbetet har även folk i yngre ålder märkt att det här är möjligt, säger Lindroos.

Något som också överraskade Lindroos var att flera plötsligt började värdesätta sin sommarstuga mer.

- I augusti i fjol var det några stycken som tog tillbaka sina försäljningsobjekt och sa att de behöver stugan själva. Det här överraskade mig lite, säger Lindroos.

Kristian Lindroos, politiker (SFP) och fastigehtsförmedlare på Kimitoön.
Bildtext Kristian Lindroos tycker att både fritidsbostäder och småhus går bra åt på Kimitoön.
Bild: Yle/Monica Forssell

”Tekniken och en fungerande nätförbindelse blir allt viktigare”

När det gäller köparna så finns det både de som vill ha hög kvalitet och de som vill leva ekologiskt nära naturen. Även ett bra läge nära havet och med bra förbindelser är viktigt. Något som blivit allt viktigare de senaste åren är teknik och en fungerande nätförbindelse.

- Tekniken är livsviktig i dag för att ha kontakt med omvärlden och för att kunna jobba från stugan. Så kunderna i dag vill ha allt mer teknik, säger Holmberg.

När det gäller priserna på fritidsbostäder har varken Holmberg eller Lindroos märkt av någon större prisökning. Holmberg säger att priserna kanske gått upp en 5-10 procent.

”Vi hoppas att efterfrågan fortsätter också efter pandemin”

Om efterfrågan på fritidsbostäder kommer att hålla i sig efter att coronapandemin förhoppningsvis är över och läget normaliseras är svårt att säga. Men Lindroos tror ändå att trenden kan fortsätta också efter pandemin.

- I allmänhet har ju mänskligheten klarat av att komma över sådana här händelser. Men nog finns det vissa saker som kan vara riktigt bra om det skulle bli permanent också, som till exempel att folk har lättare att välja hur de vill leva, säger Lindroos.

- Vi får hoppas att efterfrågan i skärgården fortsätter. Förstås hoppas vi också på normalare tider. Även om vår marknad har gagnats av det här så lider vi också av det. Det är ganska svårt att hålla kontakt och det är ganska mycket utlänningar som vill bekanta sig med stugor, men det är ju omöjligt att resa mellan länderna just nu. Så det är inte bara positivt, säger Holmberg.

Österskär i Korpo.
Bildtext Förhoppningsvis kommer en sommarstuga i skärgården locka också då coronapandemin är över.
Bild: Yle/Thomas von Boguslawski

Gustavs klarar sig sämst i jämförelsen – fastighetsmäklare i Gustavs är förvånad över resultaten

I Lantmäteriverkets rapport placerar sig grannkommunen Gustavs däremot högst upp på listan över kommuner som sålde minst fritidsbostäder under fjolåret.

Taija Hannula, som är fastighetsmäklare i bland annat Gustavs, är överraskad över resultaten. Hon påpekar att det enligt Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen såldes 37 fritidsbostäder i Gustavs under fjolåret, medan det under år 2019 såldes 23 fritidsbostäder.

- En orsak till att resultaten är annorlunda i Lantmäteriverkets rapport kan kanske bero på att alla fastighetsköp inte registreras hos dem, säger Hannula.

Osnäs hamn i Gustavs, höstfärger på träden
Bildtext Tiina Hannula har sålt många sommarstugor i Gustavs ifjol.
Bild: Bengt Östling/Yle

För Hannula var fjolåret åtminstone ett bra år.

- Jag har sålt mycket flera fritidsbostäder i fjol jämfört med året innan, så jag kan inte säga vad den här statistiken baserar sig på. Efterfrågan har ökat mycket under coronapandemin och kraven på fritidsbostäderna har sänkts. Nu intresserar sig folk för alla sorters stugor. Jag hoppas att den här trenden håller i sig, säger Hannula.

Enligt jämförelsen har priserna på fritidsbostäder i Gustavs gått upp under den senaste tiden. Hannula tycker inte att coronapandemin påverkat priserna i någon större utsträckning, men en liten höjning skedde då efterfrågan ökade. Överlag har priserna på fritidsbostäder stigit under en längre tid i Gustavs.

Diskussion om artikeln