Hoppa till huvudinnehåll

Sport

I år har 48 finländare spelat NHL-hockey – i natt kan rekordet tangeras

Från 2021
Uppdaterad 18.02.2021 15:22.
NHL-finländare de senaste säsongerna.
Bildtext Säsongerna 2018–19 och 2019–20 fick 49 finländare spela NHL-hockey. I år kan rekordet slås.
Bild: Yle

Finland har en gyllene NHL-generation där många hockeyspelare har fått chansen i den nordamerikanska hockeyligan. Tidigare har som mest 49 spelare noterats för matcher i grundserien. I vinter är saldot uppe i 48 finländare och rekordet lär tangeras redan i natt.

Finland producerar fler hockeyspelare på toppnivå än någonsin tidigare. Den här säsongen har 48 spelare redan hunnit dra på sig en NHL-tröja.

Nästa spelare som får spela i NHL innebär att rekordet från säsongerna 2018–19 och 2019–20 tangeras och om ytterligare en spelare får spela NHL slås det blåvita rekordet.

Förmodligen tangeras rekordet i natt. Backen Sami Vatanen lär göra säsongsdebut i sitt New Jersey och bli säsongens 49:e finländare.

NHL-finländarna 2020–21

Kupari har inlett imponerande

Farmarligan AHL har precis kört i gång och där har framför allt Los Angeles och Ontarios Rasmus Kupari, som har några jobbiga säsonger i bagaget, inlett vasst.

Hans utveckling har stampat på stället efter att ha reserverats som 20:e spelare sommaren 2018.

Rasmus Kupari gjorde mål i Ontarios hemmapremiär.
Bildtext Rasmus Kupari gjorde mål i Ontarios hemmapremiär.
Bild: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Ethan Miller

Den 20-årige Kupari, som har dragits med skadeproblem, är fyra i AHL:s poängliga med 1+6=7 poäng på 6 matcher. Förra säsongen blev det 8 poäng på 27 AHL-matcher.

Med tanke på att Los Angeles NHL-anfallsbesättning hör till de sämre i ligan är det tänkbart att Kupari snart får sin chans.

Reunanen, Laaksonen och Ruotsalainen

I backarnas poängliga har såväl Tarmo Reunanen (Hartford/NY Rangers) som Oskari Laaksonen (Rochester/Buffalo) inledningsvis gjort väl i från sig poängmässigt. Båda har noterats för fyra poäng på tre matcher, Reunanens saldo är 2+2 och Laaksonens 0+4.

Under hösten spelade Tarmo Reunanen i HPK.
Bildtext Under hösten spelade Tarmo Reunanen i HPK.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Varken i Buffalo eller i New York Rangers är konkurrensen på backsidan stentuff. Rangers meddelade nyligen att stjärnan Jacob Trouba kan missa upp till två månader på grund av skada och Reunanen har tidigare snusat på en permanent plats genom att göra väl ifrån sig under träningslägren.

Höstens FM-ligastjärna Arttu Ruotsalainen värvades inför säsongen från Ilves till Buffalo. Många trodde att han direkt skulle få chansen i NHL, men Ruotsalainen skickades till farmen där det har blivit tre poäng på tre matcher.

Gamla bekanta?

Antti Suomela har spelat NHL-hockey i San Jose under de två senaste åren men var inför säsongsstarten inte nära en plats i truppen. Det gick inget vidare för centern i HIFK under hösten, men måhända kan han ändå senare få visa upp sig i NHL.

Anfallaren Joona Luoto spelade förra säsongen 16 NHL-matcher i Winnipeg, men fick inte plats i truppen i säsongsstarten. Mångsidige Luoto gästspelade i HIFK under hösten med god framgång och kan mycket väl bli aktuell för NHL-spel under våren.

Otto Koivula har redan fått testa på spel i NHL.
Bildtext Otto Koivula har redan fått testa på spel i NHL.
Bild: Joshua Sarner/Icon Sportswire/AOP

Anfallaren Otto Koivula har gjort väl ifrån sig i New York Islanders farmarlag Bridgeport, men kampen om platserna i NHL-laget är stentuff. Förra säsongen blev det tolv NHL-matcher och det kan bli fler för den mångsidige Ilvesprodukten.

NHL-veteranen Miikka Salomäki spelade 167 NHL-matcher under sina sex säsonger i Nashville. För ett år sedan flyttade anfallaren till Toronto och i oktober fick han packa väskan och flytta vidare till Colorado. NHL-karriären lär vara på slutrakan, men Salomäki vet vad som krävs och kan leverera i en begränsad roll.

Möjliga NHL-backar

Backen Otto Leskinen fick förra säsongen spela fem matcher i Montreal och gjorde det bra. Det gick också bra i KalPa under hösten. Nu har Montreal ändå såväl spets som bredd på backsidan, vilket gör det svårt att slå sig in.

Otto Leskinen spelar i Montreals farmarlag Laval.
Bildtext Otto Leskinen spelar i Montreals farmarlag Laval.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/AOP

En annan back som redan har spelat NHL-hockey är Bostons 22-åring Urho Vaakanainen som reserverades som 18:e spelare sommaren 2017. Även om Boston saknar viss spets i defensiven är bredden imponerande.

Sommaren 2019 reserverade Ottawa backen Lassi Thomson som 19:e spelare. Efter det har utvecklingen stampat på stället och insatserna varit bleka. Ottawa lär inte gå till slutspel, vilket möjligen kunde innebära att Thomson får visa upp sig senare under säsongen i ligans kanske tunnaste försvar?

Lassi Thomson inledde säsongen i Ilves, men spelar nu för Belleville.
Bildtext Lassi Thomson inledde säsongen i Ilves, men spelar nu för Belleville.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/AOP

Backen Julius Honka har 87 NHL-matcher i bagaget i Dallas men har inte spelat NHL-hockey på över två år. Han fick ändå ett förlängt kontrakt och kan få chansen om Dallas backbesättning åker på många skador.

Skador kan öppna upp för målvakterna

På målvaktssidan finns Ukko-Pekka Luukkonen (Rochester/Buffalo), Emil Larmi (Wiles-Barre/Scranton/Pittsburgh) och Veini Vehviläinen (Cleveland/Columbus) i AHL. Samtliga verkar vara fjärdeval i sina organisationer.

Det finns också tre tredjeval på målvaktssidan. Kasimir Kaskisuo i Nashville och Christopher Gibson i Tampa Bay ingår i sina lags reserver och en målvaktsskada kan när som helst resultera i NHL-hockey för dem.

Efter många säsonger i Toronto anslöt Kasimir Kaskisuo inför säsongen till Nashville.
Bildtext Efter många säsonger i Toronto anslöt Kasimir Kaskisuo inför säsongen till Nashville.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

I FM-ligan finns två outsiders: Henrik Borgström (HIFK) och Aleksi Saarela (Lukko). Båda spelarna, som har spelat en del NHL-hockey, tillhör Florida men är utan kontrakt. Efter att FM-ligasäsongen har spelats klart har de ändå möjlighet att teckna NHL-kontrakt och avsluta säsongen i Nordamerika.

Diskussion om artikeln