Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stenman byter Kronoby mot Kommunförbundet – blir ny chef för svenska enheten

Från 2021
Uppdaterad 18.02.2021 15:15.
Larsmos styrelseordförande Ulf Stenman.
Bildtext Kronobys tillförordnade kommundirektör, Ulf Stenman blir ny direktör för svenska enheten vid Finlands Kommunförbund.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Kronobys tillförordnade kommundirektör, Ulf Stenman blir ny direktör för svenska enheten vid Finlands Kommunförbund. Det informerar Kommunförbundet i ett pressmeddelande på torsdagen.

Stenman sitter fram till sista juni på ett förordnande som tf kommundirektör i Kroboby istället för tjänstlediga Malin Brännkärr som nu fungerar som statssekreterare i justitieminister Anna-Maja Henrikssons (sfp) stab.

Det är en nöjd Ulf Stenman som svarar i telefon strax efter beskedet om utnämningen.

- Det känns bra, jag ser fram emot uppdraget, säger Stenman.

Det är enligt Stenman oklart när exakt han övergår i Kommunförbundets tjänst.

- Vi har inte diskuterat det så noga, och jag vet inte heller vem som tar över då jag flyttar, men Malin Brännkärr har tjänstledigt till den sista juni.

Kommunförbundet bekant

För Ulf Stenman är Kommunförbundet bekant i flera egenskaper, då han suttit som förtroendevald i förbundets fullmäktige sedan 2014.

- Så jag är rätt väl förtrogen med Kommunförbundets betydelse, säger Stenman.

Kommunförbundet har gjort många strukturella reformer, som Stenman suttit med och utformat, vilket han tänker att ska ge en god bas för det kommande uppdraget.

- Vi lever i reformernas tidevarv, så det är klart att Kommunförbundet och kommunerna har också att se fram emot stora förändringar.

- Det har varit intressant att som både tjänsteman och förtroendevald se de utmaningar som både större och mindre kommuner står inför.

Han ser att kommunerna i dag har väldigt olika läge och förutsättningar, vilket också ställer krav på Kommunförbundets verksamhet.

- Men jag ser fram emot att ha en aktiv dialog med kommunerna och även utveckla Kommunförbundet på ett sådant sätt som på bästa sätt kan utveckla servicen till kommunerna. Och det är en utmaning, säger Stenman.

Ulf Stenman efterträder Ida Sulin, som nu suttit som tf på posten som direktör för den svenska enheten på Kommunförbudet.

Diskussion om artikeln