Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Supertajt segerstrid i storslalom – Gut-Behrami slog Shiffrin och tog sensationellt VM-guld

Från 2021
Lara Gut-Behrami jublar.
Bildtext Lara Gut-Behrami vann VM-guld i storslalom.
Bild: EPA-EFE/CHRISTI​AN BRUNA

Lara Gut-Behrami hörde inte till favoriterna i damernas storslalom men det var hon som fick kliva högst upp på prispallen. Gut-Behrami knep Schweiz första VM-guld i den här disciplinen på 20 år. Det är otroligt att vinna VM-guld, säger Gut-Behrami.

Lara Gut-Behrami har gjort sig känd som en fartspecialist under sin karriär men några gånger har hon också blixtrat till i teknikgrenen storslalom.

Det hade ändå gått över fyra år sedan hon senast vann en världscuptävling i storslalom men i dag klaffade allt i VM.

Schweiziskan gjorde ett bra första åk och låg trea bakom Nina O´Brien och Mikaela Shiffrin. Efter andra åket tog hon ledningen och säkrade en medalj, och i målfållan väntade hon sedan in amerikanskorna.

O´Brien gjorde en stor miss i slutet av sitt åk och tappade en medalj. Shiffrin hade också en del problem i backen och korsade till slut mållinjen två hundradelar långsammare än Gut-Behrami.

– Storslalom har varit en viktig disciplin för mig. Om jag gör bra resultat i storslalom så är det lättare att vara snabb i fartgrenarna.
.
– Jag har haft stora problem de senaste åren men i år har jag tagit små steg tillbaka. Det är otroligt att vinna VM-guld, säger Gut-Behrami i sin segerintervju.

Förra veckan tog Gut-Behrami guld i super-G och brons i störtlopp. Nu blev hon Schweiz första världsmästare i storslalom på 20 år.

– Jag hade pressen på mig i super-G och visste att jag kunde vinna medaljer. Nu försökte jag bara njuta, säger Gut-Behrami.

Finlands Erika Pykäläinen och Riikka Honkanen hade inget med toppstriden att göra. Båda tappade över fyra sekunder till täten i det första åket. I det andra åket körde Honkanen ur medan Pykäläinen gjorde sin bästa VM-insats då hon slutade på 29:e plats.

Resultat, storslalom:

1. Lara Gut-Behrami SUI 2.30,66
2. Mikaela Shiffrin USA ´+0,02
3. Katharina Liensberger AUT +0,09
4. Alice Robinson NZL +0,73
5. Ramona Siebenhofer AUT +1,26
6. Maryna Gasienica-Daniel POL +1,53
----------------
29. Erika Pykäläinen FIN +8,32
Riikka Honkanen FIN DNF

Diskussion om artikeln