Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Röstning hemma, utomhus eller i bilen – så många som möjligt ska kunna delta i kommunalvalet 2021

Från 2021
Uppdaterad 19.02.2021 08:58.
Personer med munskydd och skyddande kläder i en vallokal, en lång korridor.
Bildtext Röstning under coronan kräver specialarrangemang, såsom här under val i Ryssland.
Bild: Anatoly Maltsev / EPA
Hur går det att rösta i kommunalvalet om man är i karantän? - Spela upp på Arenan

Valmyndigheterna förbereder kommunalvalet så väl de kan, men då det fortfarande upptäcks många nya coronafall är det ännu oklart exakt hur förhandsröstningen och röstningen på själva valdagen ska genomföras.

- Vi har ju haft ett ganska lugnt smittläge hittills, men det kan ju ändra snabbt då vi kommer till den dagen, säger Erika Strandberg, sekreterare för centralvalnämnden i Kimitoön.

Stadsjurist Jukka Vanto, som är sekreterare för centralvalnämnden i Åbo, berättar att man ännu utreder detaljerna hur man kan följa de anvisningar som Justitieministeriet och Institutet för Hälsa och Välfärd har gett.

En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel.
Bild: Yle/Tove Virta

Kommunalvalet förrättas i april. Förhandsröstning ordnas i Finland 7–13 april, medan den egentliga valdagen är söndagen den 18 april 2021.

Coronakarantän ska inte vara ett hinder för att rösta

Om du är i karantän så kan du rösta antingen under förhandsröstningen eller på valdagen.

- Är du i frivillig karantän är det meningen att du ska rösta på ett förhandsröstningsställe eller i vallokalen på valdagen, men givetvis så att du inte kommer sjuk dit, säger Petra Öhman, som är sekreterare för centralvalnämnden i Pargas.

Men om du har satts i karantän i hemmet av en läkare i infektionssjukdomar så har du rätt att förhandsrösta i hemmet. Du måste bara komma ihåg att anmäla om hemmaröstning i förväg.

Det här är man förberedd på i Pargas, Kimitoön liksom i Åbo. I Helsingfors, där det just nu är många personer som är satta i karantän, kan det däremot bli svårt att hitta tillräckligt många valförrättare för hemmaröstning.

Kandidatlistor längs Aurabron i Åbo under kommunalvalet.
Bildtext Du kan få rösta hemma, men då får du leta fram valreklamen själv.
Bild: Yle/Nora Engström

I en artikel i Hufvudstadsbladet säger Juha Viertola (Saml), ordförande för Helsingfors centralvalnämnd, att det tidigare främst varit folk som har svårt att röra sig som röstat hemma. Men nu är det inte sagt att Helsingfors klarar av att erbjuda möjligheten för alla intresserade att rösta hemma om antalet väljare som vill rösta hemma stiger kraftigt.

Förhandsröstningen kan också vid behov genomföras utomhus för dem som är i karantän, men det är efter valfunktionärernas övervägande. Man kan ordna det så att du inte behöver lämna din bil, om det finns en parkeringsplats i omedelbar närhet av förhandsröstningsstället. Då kommer valfunktionärerna ut till bilen.

Röstning möjlig också utanför vallokalen

Också på själva valdagen kan du i vissa fall rösta utanför vallokalen, men det beror helt på din valnämnd där du ska rösta.

- Beslutet om röstning på ett annat sätt än i valbåset ska tas av valnämnden i fråga, enligt den tolkning som Riksdagens grundlagsutskott har gjort, säger Jukka Vanto.

I Finland finns det sammanlagt 932 förhandsröstningsställen och utomlands 108. På valdagen finns det 1 854 vallokaler i hela landet. En del finns på livligt trafikerade platser, medan andra i glesbygden har stora parkeringsplatser nära till, så det kan bli olika regler för olika vallokaler.

Församlingshemmet vid Centralgatan i Karis är vallokal i dag.
Bildtext I vissa fall kan valfunktionärerna komma ut till väljaren.
Bild: Yle/Robin Lindberg

- I Åbo finns 46 valnämnder och 46 vallokaler. Centralvalnämnden uppmanar alla valnämnder i Åbo att på valdagen försöka ordna utomhusröstning för dem som förordats karantän och vill rösta på valdagen, men det utreds fortfarande, säger Vanto.

Centralvalnämnden håller den 3 mars en presskonferens om arrangemangen i Åbo.

- Det är ännu två månader till valdagen, så vi har tid att utreda hur röstningen ska gå till, så att vi exakt följer alla hygien- och säkerhetsbestämmelser. Valmyndigheten är ingen expert på hälsofrågor, så vi följer till punkt och pricka de direktiv vi får av de lokala hälsovårdsmyndigheterna, säger Jukka Vanto.

Lättare att ordna röstning utomhus i Åboland

I Kimitoön och Pargas där det är färre fall av covid-19 och färre väljare, så är röstningen enklare att ordna utomhus.

- I Pargas ordnas röstning på valdagen på fem platser, i de gamla kommunerna, och på alla ska det vara möjligt att rösta utomhus, antingen så att valfunktionärerna kommer ut till bilen eller till en plats utomhus där det är möjligt att rösta tryggt, säger Petra Öhman.

Också i Kimitoön finns det fem vallokaler på valdagen. Kommunen har redan tidigare kunnat erbjuda möjligheten till bilröstning.

- I varje val förekommer det att någon rörelsehindrad person eller någon annan som har svårt att komma in kan rösta utomhus. I en liten kommun har vi möjlighet att ordna det då vallokalerna är på marknivå och det finns parkeringsplatser nära. Jag tror nog det kommer att vara möjligt nu också, säger Erika Strandberg.

De här arrangemangen gäller alltså för personer som är i karantän.

Den som är isolerad i hemmet får troligen inte rösta

Om du däremot konstaterats ha covid-19 och en läkare i infektionssjukdomar har förordat isolering, så kan inga valförrättare komma på besök för röstning i hemmet.

I Helsingfors och inom HUS där antalet positiva fall ökat snabbt kan det innebära att flera tusen personer inte får rösta. Man utreder ändå andra möjligheter ännu, säger valdirektör Arto Jääskeläinen vid Justitieministeriet i en intervju för Helsingin Sanomat.

Om du däremot är så sjuk att du är isolerad och vårdas på sjukhus, då kan du rösta där om vårdpersonalen anser att röstningen kan förrättas på ett säkert sätt.

En dam i ljusblå kläder och munskydd står vid valbås i en vallokal.
Bildtext Alla har inte möjlighet att komma till förhandsröstningen eller till vallokalen på valdagen.
Bild: CHRIS ALUKA BERRY/ EPA

Forskaren Hanna Wass vid Helsingfors universitet anser att man inte kan stänga ute en grupp väljare från valet på det här viset. I en intervju för Yle Uutiset funderar Wass om man borde ha kunnat poströsta. Det var möjligt från utlandet i senaste val, men inte inom Finland.

Valdirektör Arto Jääskeläinen säger ändå att man inte skulle ha hunnit göra det. Det skulle ha krävt lagändringar, och det skulle ha kunnat vara svårt att i dessa coronatider ha två vittnen på plats, vilket krävdes vid poströstningen i riksdagsvalet 2019.