Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill ha strängare straff för hatbrott mot kvinnor – "Förbättrar kvinnors möjligheter att delta i samhällsdebatten"

Från 2021
Statsminister Sanna Marin och justitieminister Anna-Maja Henriksson i riksdagen.
Bildtext Statsminister Sanna Marin och justitieminister Anna-Maja Henriksson vid riksdagens frågetimme på torsdagen.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Regeringen föreslår en ändring av strafflagen så att straffen kan skärpas om offrets kön är en del av motivet till brott. Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson vill man göra det lättare för kvinnor att delta i samhällsdebatten.

Målet med lagförslaget är enligt Justitieministeriet i synnerhet att ingripa mot hatbrott mot kvinnor.

Enligt ministeriet visar flera utredningar att kvinnor som är verksamma i offentligheten utsätts för hatretorik med sexistiska övertoner och hat som riktas mot deras kön.

– I fråga om hatretorik främjar och förbättrar propositionen i praktiken i synnerhet kvinnors deltagande i samhällsdebatten i olika aktörsroller, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) i ett pressmeddelande.

Likställs med rasistiska brott

Skärpningsgrunderna i strafflagen skulle tillämpas på alla brott, på samma sätt som vid till exempel rasistiska brott.

De hatmotiv som nu nämns i straffskärpningsgrunderna är bland annat etniskt ursprung, sexuell läggning och funktionsnedsättning.

Förslaget om att lägga till motiv baserat på kön är en del av regeringsprogrammet.

– Risken att råka ut för hatbrott, hatprat och målinriktade hatkampanjer är stor. Vi måste genom lagstiftning se till att vi kan identifiera hatbrott som drabbar människor på grund av deras kön och hjälpa offren, säger Europaminister Tytti Tuppurainen som är ordförande för SDP:s kvinnoorganisation i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln