Forskare: "Att betala för innehåll går emot hela Facebooks affärsmodell" – det här handlar mediejättarnas gräl med Australien om
Hur skulle ditt Facebookflöde se ut om allt som klassas som nyheter plötsligt försvann? Enligt Facebook skulle du knappt märka någon skillnad, eftersom nyhetsmaterial bara utgör fyra procent av allt innehåll på plattformen. Enligt australiska användare som imorse vaknade upp till den här verkligheten, ser plattformen väldigt annorlunda ut.
Historien får sin början i somras då regeringen i Australien satte igång arbetet med ett nytt lagförslag vars like inte skådats tidigare. Enligt lagförslaget måste Facebook och Google betala varje gång nyhetsmaterial från australiska medieföretag delas på dessa plattformar.
Enligt Facebook är det här inte ett skäligt krav, eftersom "Facebook inte stjäl nyheter utan de som gör nyheterna själva väljer att dela sitt material på Facebook".
Lagförslaget godkändes ändå i Australiens representanthus i går, något som Facebook valde att protestera mot genom att plocka bort allt nyhetsmaterial för sina australiska användare.
Det här trots att lagen inte ännu är i kraft utan behandlas av senaten nästa vecka.
Pengarna styr på bägge sidor
Australiens regering vill se till att de olika mediebolagen i landet får sin del av reklamintäkterna som internetplattformarna nu håvar in.
Enligt uträkningar får mediebolagen nämligen nöja sig med bara 19 dollar för varje 100 dollar som företag betalar för reklam. Resten delar Google och Facebook på, till Googles fördel.
Varför just en sådan här lag går igenom i Australien är inte en slump. Mediemarknaden är väldigt monopoliserad i landet, och ett av de största företagen News Corp med grundaren Rupert Murdoch i spetsen varit en stor förespråkare av lagen.
Murdoch är ändå knappast ute för att rädda journalistiken, utan snarare intresserad av att tjäna ytterligare.
Det är också på grund av pengar som Facebook drog i nödbromsen, enligt medieforskare Carl-Gustav Lindén.
– Facebooks beslut är förmodligen helt affärsbaserat eftersom plattformen är annonsfinansierad. Facebooks ledning har inget genuint samhällsintresse utan pengarna styr, förklarar Lindén.
Pengar var också en orsak till att Google har backat i sitt hot om att dra sig ur Australien. Företagets affärsidé ser nämligen annorlunda ut än Facebooks.
– För Google är det viktigt att det kommer upp relevant material då man använder deras sökmotor och nyheterna spelar en stor roll i sökbeteendet. Google har dessutom en tradition att köpa data och innehåll medan Facebook aldrig gjort det, utan vill att användarna levererar innehållet gratis, säger Lindén.
Med nyhetsmaterialet försvann också viktig information
Det är lätt tänkt att det inte spelar någon roll ifall det finns nyheter på Facebook. Vill man läsa nyheter får man väl besöka en webbplats.
Men enligt en rapport från Reuters använder 36 procent av australiensarna Facebook som sin primära källa för nyheter. Då sådant som klassats som nyhetsmaterial tagits bort kan det också hända att felaktig information om till exempel coronaviruset och coronavaccinet får härja friare på plattformen.
Dessutom är maskineriet inte det bästa på att veta vad som verkligen är nyheter, vilket har gjort att viktig information strukit med då Facebook valde att plocka bort nyhetsmaterial.
– Plattformen misslyckades med att identifiera nyheter vilket innebär att man i Australien blir utan en massa information som kan vara viktig, förklarar Lindén.
Det här har lett till att Facebooksidor med till exempel myndighetsinformation, matbanker och stödlinjer för personer som utsätts för våld i hemmet också fått sitt material borttaget från plattformen.
Australiens regering backar inte
Lindén säger att det är svårt att säga vad som händer nu.
– Det är för tidigt att säga om det här sprider sig till resten av världen eller om till exempel australiensarna nu i större utsträckning börjar betala för sina nyheter.
Det ser inte heller ut som att Australiens regering skulle ha planer på att backa sitt lagförslag som ska tas upp i senaten nästa vecka.
Australiens finansminister Josh Frydenberg berättar på en presskonferens att han haft ett konstruktivt samtal med Facebooks vd Mark Zuckerberg men tillägger att kraven om ersättning för medieinnehåll fortsätter.
– Om man gör affärer i vårt land måste man följa våra lagar. Facebooks agerande var onödigt och kommer att skada dess anseende här i Australien, säger finansminister Frydenberg.
Senaten röstar om lagförslaget nästa vecka och processen följs av flera nyfikna ögonpar. Lagen kan nämligen ses som ett prejudikat för andra mediehus och länder som tröttnat på att se sina intäkter fly utomlands till internetplattformarnas fördel.
Källor: Guardian, CNN, BBC, AP