Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Blir EM-drömmen sann? Gruppsegern står på spel då Finland och Portugal gör upp i vinterkylan

Från 2021
Uppdaterad 19.02.2021 13:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i fotboll, FIN - POR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En seger och det är klappat och klart. Finlands fotbollsdamer är hisnande nära EM och går in som favorit mot Portugal. Vi går igenom förutsättningarna och snackisarna inför matchen, som sänds i TV2 med start klockan 18.00.

2005, 2009, 2013 – och 2022?

Det har gått åtta år sedan Finland senast spelade i ett EM. I dag kan den dystra kvaltrenden med tre slutspelsmissar på raken brytas.

Tack vare Amanda Rantanens oförglömliga näsmål är utgångsläget läckert. Skottland är uträknat och nu återstår bara ett hinder: Portugal.

Samma Portugal som slog ut Finland i det senaste EM-kvalet, efter att ha vänt 0–2 till 3–2 på hemmaplan. Dags för revansch? Det här är vad som gäller:

Seger och champagnen kan korkas

Vi börjar med det lättaste: om Finland vinner matchen börjar segerfesten direkt. I så fall säkrar Finland förstaplatsen i gruppen och är klart för slutspelet i England 2022.

Ett oavgjort resultat duger också bra. Det betyder att Finland tar sig till EM om det blir tre poäng borta på Cypern på tisdag – också oavgjort eller förlust mot Cypern kan räcka, beroende på hur Portugal presterar i sin sista match mot Skottland.

Cypern är gruppens stora slagpåse och har noterats för målskillnaden -22 på 6 matcher.

Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland.
Bildtext De dubbla segrarna över Skottland har gjort utgångsläget läckert för Finland.
Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press

En förlust gör läget mer ovisst. Om Finland förlorar mot Portugal och vinner över Cypern kan de blåvita fortfarande ta sig direkt till EM.

Då avgörs direktplatsen sannolikt i en målskillnadsjämförelse med Italien, som avslutar kvalet med att möta Israel på onsdag. Just nu har Finland ett försprång på tre mål – och varje baklängesmål vid förlust gör läget svårare.

Om Finland inte kniper en direktplats till EM fortsätter kvalet med playoff i april.

Summa summarum: det ser riktigt ljust ut för Finland.

Det som talar för Finland

Finland är favorit i fredagens möte. Självförtroendet är på topp efter de två 1–0-segrarna över Skottland – och de blåvita har visat upp en imponerande, kompromisslös defensiv.

Finland har bara släppt in ett spelmål i hela kvalet (hemma mot Albanien) och samtidigt tagit vara på chanserna i offensiven. Det finns ingenting som tyder på att trenden skulle förändras, särskilt med tanke på att hälsoläget i truppen är bra.

Portugal har bara gjort åtta mål på sex matcher och haft det märkligt svårt med målskyttet. En förklaring till fenomenet stavas Jéssica Silva. Lyon-anfallaren drog av en akillessena för snart ett år sedan och har inte spelat en match sedan dess. Nu är hon tillbaka i truppen.

Claudia Neto firar ett mål.
Bildtext Den dubbla Bundesligamästaren Claudia Neto gjorde hattrick då Portugal skickade ut Finland ur det senaste EM-kvalet. Ska hon ställa till med problem igen?
Bild: imago images/Jan Huebner/ All Over Press

Det som talar för Portugal

Då Portugal mötte Finland på en regnsjuk plan i Famalicão delade lagen på poängen efter att ha spelat 1–1. Men man måste bära blåvita glasögon med stor styrka för att tycka att resultatet var rättvist.

Finland gjorde sin sämsta match i kvalet. Portugal dominerade och mittfältsgeneralen Claudia Neto var i en klass för sig. Anna Signeuls trupp hade svårt med speluppbyggnaden och tjongade iväg boll på boll utan adress.

Tack vare Linda Sällströms kvittering på hörna i den 90:e minuten fick Finland ändå maximal utdelning – sett till matchbilden.

Linda Sällström teki tasoitusmaalin Portugalia vastaan EM-karsintaottelussa.
Bildtext Linda Sällström har ensam gjort lika många kvalmål som hela Portugals lag – åtta stycken.

Matchformen talar också för Portugal, vars spelare håller till i ligor som rullat på hela vintern. Fyra av Finlands tilltänkta startspelare – bland annat mittfältsduon Emmi Alanen och Eveliina Summanen – spelar i klubbar i Sverige och Finland. Hur klarar de av att skifta om från försäsong till fullt allvar?

Snackisen: Vädret

Då matchen sparkar i gång förväntas termometern visa runt 9 minusgrader.

Det är lätt att konstatera att kylan i kombination med konstgräsmattan på Tölö fotbollsstadion är faktorer som gynnar Finland. De portugisiska spelarna kommer att vara utanför bekvämlighetszonen och får klura ut hur en iskall boll beter sig på konstgräs.

Finländarna är vana vid situationen. Målvakten Tinja-Riikka Korpela bullar upp med yllekläder, dubbla handskar och saft.

Damlandslagsspelare i kö.
Bildtext Emma Koivisto går modigt mot strömmen och tränar med shorts.
Bild: Esa Fills / Yle

Är förhållandena ovärdiga för toppfotboll? Svaret är nej. Uefas köldgräns är 15 minusgrader – och den har till och med överskridits då det spelats europeisk toppfotboll i Sankt Petersburg.

Missa inte Yle Sportens chatt!

Yle Sportens matchchatt med experten och tidigare landslagsspelaren Jessica Lagerblom samt redaktören Mattias Simonsen startar samtidigt som sändningen i TV2: klockan 18.00 Häng med här.

Kommentatorns tips: Oavgjort. En målsnål match med fokus på defensiven är att vänta. Portugal har gjort ett mål i fem av sex matcher i kvalet – och de fyra senaste mötena mot Finland har slutat antingen 0–0 eller 1–1. Trenden fortsätter efter 90 minuter av noggrann kvalfotboll.

Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i fotboll, FIN - POR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln