Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Posti minskar arbetstiden för brevbärare – pressat läge grund för besparing

Från 2021
Postinkuljettaja tyhjensi postilaatikon Korsossa 14. joulukuuta 2020 klo 17 aikaan.
Bildtext Kring 100 postutdelare i Österbotten får sin arbetstid förkortad.
Bild: Silja Viitala / Yle

Nu har samarbetsförhandlingarna för brevbärarna i Österbotten avslutats. Resultatet blir att arbetstiden minskar med motsvarande en arbetsdag i veckan för omkring 100 postiljoner.

Den postsortering som gjorts i Karleby flyttas till Seinäjoki från och med april. Som följd blir 20 heltidsanställda framöver deltidsanställda och fyra deltidsanställda får kortare arbetstid. I Vasaområdet omvandlas 18 heltidsanställningar till deltid.

Från och med 2025 sköts all postsortering i Österbotten i Seinäjoki och förändringarna som görs nu bäddar för den reformen.

Enligt Jesper Sundström, som är huvudförtroendeman i regionen, beror arbetstidsminskningen på det förändrade marknadsläget.

Digitalisering, den nya postlagen och det nya konkurrensläget som innefattar tidningsutdelning av andra företag ligger som grund för sparkraven. Sundström ondgör sig över att reformen nu drabbar anställda som redan är lågavlönade.

Samarbetsförhandlingarna berörde över 560 anställda i Österbotten och Egentliga Finland.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text: Postinjakelijoiden työaika lyhenee – yt-neuvottelut päätökseen pohjalaiskunnissaöversatt av Mårten Wallendahl.