EU ger Ungern två månader att ändra en omstridd föreningslag: "Icke statliga organisationer är oumbärliga för demokratier"
EU ger Ungern två månader att ändra en omtvistad lag, som kräver att icke statliga organisationer offentliggör utländska finansiärer. Organisationer i Ungern som inte följer den nuvarande lagen riskerar böter.
Věra Jourová, som är biträdande chef för EU-kommissionen, säger att samhällets icke statliga organisationer är oumbärliga för demokratier.
- Vi måste stödja dem och inte bekämpa dem.
Den Europeiska unionens domstol beslutade förra året att den ungerska lagen strider mot grundläggande rättigheter, som bland annat skydd av personuppgifter och föreningsfrihet.
Om Ungern inte rättar sig efter EU:s domstol inom två månader kan landet dömas till att betala böter.
En talesperson för Ungerns EU-uppdrag sa tidigare i veckan att Ungern är redo att upphäva lagen och ersätta den med en ny.
"Bekämpning av terrorister och penningtvätt"
Den kritiserade lagen infördes 2017 och är en del av flera åtgärder mot vad den ungerska regeringen ser som oönskad utländsk inblandning i landets politik.
Officiellt har Ungern motiverat lagen med att den ska bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.
Men enligt kritiker bottnar lagen i premiärminister Viktor Orbáns strid med den Budapestfödde amerikanske miljardären George Soros, som arbetar för liberala och öppna samhällen.
Orbán har flera gånger anklagat icke-statliga organisationer, som finansieras av Soros, för inblandning i ungersk politik och för att främja migration och västerländska värderingar.
År 2019 tvingade regeringen det av Soros grundade universitetet Central European University att lämna landet efter en ny utbildningslag.
Universitetet flyttade större delen av sin verksamhet till Wien.
Källor: Reuters, AP, DW