Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fjolårets milda vinter gjorde att mängden råttor i städerna ökade – om folk lägger ett par saker i minnet sköter kölden resten

Från 2021
Råtta dricker ur en vattentunna.
Bildtext Råttstammen kan krascha i antal om människor bara följer några enkla knep, säger experter.
Bild: Mostphotos/Urs flueeler

För att förhindra spridningen av skadedjur bör man se till att de har varken mat eller skydd. Det finns några enkla tips för att göra det här.

Råttan är ett segt djur, det måste man erkänna.

Den milda vintern för ett år sedan har lett till att mängden råttor i städerna blivit ett riktigt irritationsmoment. Den senaste tiden har det varit ordentligt kallt, men råttorna klarar sig ändå.

- Det har kommit in betydligt fler anmälningar om råttobservationer till Tammerfors enhet för miljöhälsa än tidigare år, berättar hälsogranskare Matti Naukkarinen.

Tammerfors stad meddelade om bekämpning av råttor i onsdags.

Samma problem finns också både i Åbo och Helsingfors, framgår efter en snabb förfrågning av Yle.

– Att köpa råttgift är svårt, då man för att köpa det behöver examen i växtskydd, förklarar hälsogranskare Markku Rohunen vid Åbo stad.

Enligt säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) får gift som är avsett för professionellt bruk endast användas för ens egen jordbruksverksamhet. Det här enligt kemikalielagen.

Kölden kan kraftigt skära ner på stammen

Råttor kan förstöra livsmedel, sprida smittsamma sjukdomar och förstöra byggnaders konstruktioner. Därför är det viktigt att redan på förhand hindra deras spridning.

Råttor förekommer på alla bebodda områden. Dyker en råtta upp på gården har det oftast att göra med problem i avfallshanteringen. Även arbeten där man gräver i jorden kan få fart på råttorna.

- Mest syns råttorna till på ställen där deras bon hamnar i vägen för något gräv- eller rivningsarbete, säger Naukkarinen.

Bildtext Råttan är ett skadedjur som väcker många känslor.

- Den här vintern har varit tuff för råttorna. När maten tar slut dyker de upp på fåglarnas matställen, säger Naukkarinen.

Tuomas Aivelo har forskat stadsråttor i flera år i ett projekt vid Helsingfors universitet. Även han förutspår att den kalla vintern kan få storleken på råttstammen att minska.

- Nu får råttorna ingen näring från naturen. De är mycket beroende av människors avfall, säger Aivelo.

Ju mer snö, kyla och ju längre vintern räcker, desto färre råttor kommer det att finnas till våren. Under pandemin har också många restauranger varit stängda, vilket också påverkat råttornas överlevnad.

- Råttorna har förflyttat sig till ställen där de inte nödvändigtvis tidigare höll till, säger Aivelo.

Råttan är ändå ett segt djur, och Aivelo har sett spåren de lämnar efter sig i Berghäll i Helsingfors.

- Att hindra råttornas tillgång till avfall och avlopp skulle vara ett naturligt sätt att minska på mängden råttor, säger Aivelo.

Hur vet man om råttan är nära?

Råttorna rör sig mest om natten och tack vare snön är de lätta att lägga märke till. Råttans spår känns lätt igen från det sträck som svansen lämnar efter sig i snön.

-Hålet till råttornas bon kan ha en radie på så mycket som tio centimeter. Avföringen är mörkbrun och smalnar av mot ändan, beskriver Naukkarinen.

Hur kan man bekämpa spridningen av råttor?

Det viktigaste är att se till att det inte finns varken föda eller skydd för råttan. Till exempel bör man plocka bort fågelmat eller äpplen som fallit till marken. Soptunnor ska vara hela och deras lock ska alltid vara stängda.

Skrot och plankor som ligger på gården kan var utmärkta bon för råttor. Alltså gäller det att städa bort sådant.

- Det lönar sig att sluta mata fåglar på sådana områden där man hittat bevis för råttor, säger Naukkarinen.

Enligt lagen kan fastighetsägaren bli skyldig att ta till åtgärder för att bekämpa skadedjur.

- Om man lägger märke till flera råttor där man bor kan det vara en bra idé att komma överens med grannarna om vilka åtgärder man ska ta till, råder Matti Naukkarinen.

Vid behov kan man också ta till fällor för att bekämpa råttorna. Råttfällor säljs för det mesta i järnhandlar, köpcentrum och trädgårdsaffärer. Fällorna bör användas enligt bruksanvisningen.

Försäljningen av gift avsedd för att bekämpa råttor avslutades till privatpersoner 2018. Vid behov kan också proffshjälp kallas in för att bekämpa skadedjuren.

Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo, Helsingin Yliopisto.
Bildtext Tuomas Aivelo har i flera år studerat stadsråttor.
Bild: Tommi Pesonen/YLE

Råttorna väcker känslor

Det är få djur som väcker lika mycket känslor som råttan.

- Råttan är ett förbluffande intelligent och nyfiket djur. Råttor överlever trots hårda förhållanden och att människan hela tiden försöker döda den, säger Tuomas Aivelo.

Aivelo har märkt att även forskarnas känslor varierar beroende på var de ser råttorna

- Ser man råttan i sitt bo verkar den gullig, men hittar man den i soptunnan så verkar den motbjudande. Många har också råttor som husdjur. Människans förhållande till råttan är inte enbart negativ, berättar Aivelo.

Enligt Aivelo finns det ingen som vet hur många råttor det finns i någon stad. Ibland uppskattas mängden vara upp till en halv miljon, men det här tycker Aivelo att är en lite för generös uppskattning.

- Min uppskattning är ett femsiffrigt tal, men mängden råttor varierar mycket under året. Störst är mängden under hösten, säger Aivelo.

lukija keksi laittaa lintujen ruokintapisteen alle ämpärin, kun rotat olivat riesana.
Bildtext En läsare kom på att placera ett ämbare under fågelmatsplatsen då hen märkte att råttor rörde sig i närheten.
Bild: Lukijan kuva

Artikeln baserar sig på Leuto talvi vuosi sitten lisäsi rottien määrää kaupungeissa – jos ihmiset nyt muistaisivat pari asiaa, pakkanen hoitaisi suuren osan ongelmasta skriven av Anu Leena Koskinen. Översatt av David Fagerudd.

Diskussion om artikeln