Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Restaurangjätten Noho: "Vi stänger alla våra restauranger ifall öppettiderna begränsas"

Från 2021
En servitör plockar ihop kärl från ett bord i en mörk restaurang.
Bildtext I regioner med de strängaste begränsningarna måste restauranger sluta serveringen av alkohol klockan 22 och stänga klockan 23. Bildsättningsbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Restaurangkoncernen Noho Partners har meddelat att de stänger alla sina restauranger i Finland ifall öppettiderna begränsas ytterligare.

Orsaken är kort och koncis: Det är inte lönsamt att hålla öppet. Speciellt om restauranger måste stänga tidigare än nu.

– Man måste komma ihåg att det inte finns någon efterfrågan på lunch, eftersom människor jobbar på distans, säger koncernens vd Aku Vikström.

Myndigheterna rekommenderade på torsdagen att barer, pubar och nattklubbar i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ska stängas i tre veckor.

Men den nuvarande lagstiftningen tillåter inte de begränsningar som institutet föreslagit. Det enda sättet skulle vara ifall Finland gick in för nivå 2 i landets coronabekämpningsstrategi.

Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru kan Finland komma att övergå till nivå 2 inom några dagar.

Aku Vikström.
Bildtext Alkoholförsäljningen står för två tredjedelar av restaurangernas middagsintäkter, säger Aku Vikström som är vd för restaurangkedjan Noho Partners.
Bild: Mikko Koski / Yle

"Skulle du beställa filmjölk till maten på veckoslutet?"

Restaurangernas inkomster kommer främst från kvällsservicen och alkoholförsäljning. Ifall öppettiderna tidigareläggs kommer också begränsningen på utskänkning att göra det, uppskattar Aku Vikström.

– Om alkoholförsäljningen förbjuds kommer restaurangerna att lida. Skulle du gå på restaurang på veckoslutet och beställa filmjölk till maten? säger han.

Vikström tror att en ytterligare begränsning av öppettider skulle vara den sista spiken i kistan för flera mindre företag.

– Det skulle slå hårt mot dem och de skulle gå i konkurs, säger han.

Noho Partners har ungefär 250 barer, nattklubbar och restauranger i Finland och resten av Norden. I Finland har koncernen ungefär 130 restauranger.

Restaurangjätten gick 24 miljoner euro på minus år 2020, jämfört med en vinst på 18 miljoner år 2019. Företaget har permitterat ungefär 600 anställda.

Regeringen förväntas komma med nya coronabestämmelser på fredag.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel Ravintolajätti Noho: Suljemme kaikki ruokaravintolat, jos aukioloja rajataan – lisärajoitukset toisivat alalle konkurssiaallon, yhtiö ennustaa av Petteri Lindholm.

På andra språk

Diskussion om artikeln