Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tecken på en begynnande babyboom också i Österbotten: "Pandemin får oss att omvärdera vad som är viktigt i livet"

Från 2021
Ett barn som leker med en bok - i bakgrunden syns mammalådan 2019
Bild: Kela / Veikko Somerpuro

Både i Vasa sjukvårdsdistrikt och i Karleby ökar antalet gravida. Tecknen tyder på att coronababyboomen kan slå till också i Österbotten i vår. Speciellt under den senaste månaden har antalet gravida ökat, säger avdelningsskötare Suvi Mannermaa i Karleby.

Det har tidigare rapporterats om att antalet förlossningar håller på att öka i bland annat Södra Finland och i Åbo och Tammerforsområdet.Och det verkar som att samma trend sveper in över Österbotten.

– Vi ser en ökning i antalet beräknade förlossningar nu i vår, säger avdelningsskötare Kaisa Muikku på förlossningsavdelningen i Vasa.

I Karleby har Suvi Mannermaa, som är avdelningsskötare inom mödrarådgivningen, noterat samma sak. Speciellt under den senaste månaden har antalet gravida ökat.

– Ja, vi ser en ökning av beräknade förlossningsdatum. Det varierar lite mellan de olika rådgivningsbyråerna, men det ser ut att födas flera barn, säger Mannermaa.

Flera gravida hos mödravården

Enligt de preliminära siffror som förlossningsavdelningen i Vasa har tillhanda ska det födas 133 barn i mars. Det kan man jämföra med 97 förlossningar i mars förra året.

I februari förra året föddes 70 barn i Vasa, men det var en lugn månad säger Muikku. Hittills har det fötts 70 barn i Vasa denna månad, och tio dagar återstår ännu.

– Men förlossningarna blir ändå alltid lite färre än prognosen visar, missfall inträffar och blivande mammor flyttar till annan ort, säger Muikku.

Nyfödda Ronja ligger på skötbordet. Hon har ögonen fast. Mervis har blåa engångshandskar på händerna. Hon pysslar om Ronja.
Bildtext I Karleby hade man ett rekordår redan förra året
Bild: Lone Widestam / Yle

Siffrorna över väntade förlossningar grundar sig på antalet gravida som är inskrivna på rådgivningsbyråerna i kommunerna. I Karleby är det svårt att förutspå antalet förlossningar eftersom föderskorna kommer från både Norra Österbotten och ibland från Vasa sjukvårdsdistrikt.

– Därför är vi inte alltid säkra på vilka mammor som väljer att föda i Karleby. 60 procent kommer inte från vårt distrikt och vi får veta om dem ganska sent i graviditeten, säger Jessica Wikblad som är koordinerande avdelningsskötare på förlossningsavdelningen i Karleby.

Jag vågar inte ännu kalla det en babyboom, men en ökning är tydlig

Där hade man ett rekordår redan förra året med 1 775 födda barn. Hittills har året börjat lite lugnare än fjolåret.

Suvi Mannermaa i Karleby säger att det ät normalt att antalet födda varierar under året, men de inskrivna gravida har börjat öka.

– Jag vågar inte ännu kalla det en babyboom, men en ökning är tydlig. Det har vi märkt speciellt den senaste månaden, säger Mannermaa.

Det finns en tanke bakom graviditeterna

Det talas om att exempelvis längre elavbrott gör att det föds många barn nio månader senare. Vad är det då som gör att flera blir gravida under en pandemi?

Kaisa Muikku tror inte att det att man skrotar på hemma och har mera tid tillsammans och inte har något att göra ligger bakom fler graviditeter.

– Jag tror att det kan vara så att vi får mera tid att fundera över våra liv så omvärderar vi också vad som är viktigt för oss här i livet. Jag tror att det ligger mycket tanke bakom ökningen av graviditeterna, säger Muikku.

Vauvalla punaiset villasukat
Bild: Anna Wikman / Yle

Lugnare läge på förlossningen

Vad det gäller coronarestriktionerna på förlossningsavdelningarna är läget nu lugnare än det var förra våren, säger Kaisa Muikku. Då fick pappan eller stödpersonen bara vara med vid själva förlossningen och inte alls besöka mamman och babyn på avdelningen.

I dag får pappan eller stödpersonen stanna kvar på BB och besöka den som fött barn, förutsatt att de är friska.

– De får vara med under hela förloppet, ända tills mamma och baby lämnar sjukhuset. Men babyns eventuella syskon är tyvärr inte välkomna på besök i nuläget, säger Muikku.

Vi har lärt oss att leva med det onormala, det är lugnare nu

Muikku säger att både mammor och personal har vant sig vid situationen.

En förändring som fortfarande består är att man inte längre ordnar förlossningsförberedelsekurser på sjukhuset. Kurserna sker virtuellt och även besöket på förlossningsavdelningen sker över nätet.

Inte heller i Karleby är besök på förlossningsavdelningen möjliga och där rår i princip samma restriktioner som i Vasa. Man får ha både sin partner och en stödperson med vid förlossningen och på avdelningen.

– Vi har lärt oss att leva med det onormala, det är lugnare nu. Vi har vant oss med nya arbetssätt och att använda mera skyddsutrustning, säger Wikblad.

Mammor och pappor är försiktiga innan förlossningen

Den största stressen för föderskorna är om partnern ska få vara med under förlossningen. Det är inte möjligt om hen är sjuk eller sitter i karantän.

– Som tur har vi haft få sådana fall. De flesta är också väldigt försiktiga tiden innan det beräknade datumet för att undvika att bli sjuka, säger Kaisa Muikku.

De flesta är också väldigt försiktiga tiden innan det beräknade datumet för att undvika att bli sjuka

Försiktigheten och det minskade umgänget syns också bland de blivande mammorna. Muikku säger att också mammorna är friskare än vanligt. Få är förkylda eller magsjuka när de kommer in för att föda.

Jessica Wikblad säger att det är mindre oro på förlossningsavdelningen nu. Man har haft samma restriktioner sedan juni i somras och de som kommer in för att föda vet vad som gäller.

– Nu har man accepterat läget och det kommer inte heller förändringar hela tiden. Det finns en stabilitet i det som nu är det nya normala, säger Jessica Wikblad.

Diskussion om artikeln