Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättegången om Forsbymordet fortsätter – vittnen såg några pojkar röra sig mot brottsplatsen, en verkar ha varit offret

Från 2021
Uppdaterad 19.02.2021 11:26.
Programmet är inte längre tillgängligt
Rättsbehandlingen av mordet i Forsby fortsätter: Nu hörs de svarande och vittnen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I dag fortsätter rättegången i det misstänkta mordfallet i Forsby i december i fjol. I dag hörs de tre pojkarna, vid dådet 16-år gamla, som står åtalade för mord samt två vittnen.

Efter att torsdagens session pågått bakom stängda dörrar i ungefär en timme, var det dags för två vittnen att höras av rätten. Vittnena befann sig i närheten av den misstänkta mordplatsen fredagen den 4 december 2020 när offret, enligt åklagaren, mördades med brutalt våld.

Rättegången i det omskakande mordet i Forsby i Helsingfors inleddes på onsdagen i Helsingfors tingsrätt.

Vittne 1 såg några pojkar, varav en antas vara offret, röra sig mot brottsplatsen

Vittnesmålen gäller alltså kvällen den 4 december.

Det första vittnet har parkerat sin bil på en parkeringsplats nära Forsby sjukhus då hen ser en grupp mörkklädda pojkar som går på trottoaren. Hen noterar dem och att de verkar bära på öl, men tycker inte det är konstigt i sig eftersom området är en vanlig plats för ungdomar att festa.

Vittnet märker ändå att en av pojkarna ser ut att vara i "dåligt skick", som om han är mycket berusad (det här antas vara offret). Gruppen verkar ha bråttom, avgör vittnet utgående från deras kroppsspråk.

Det här sker enligt vittnet ungefär klockan tio över åtta, då hen är på väg på nattskift.

Hen ser inga ansikten eftersom det är en decemberkväll och ungefär femton meter till pojkarna.

Vittne 2 konfronterade pojkarna

Det andra vittnet hörs per videolänk. Kronologiskt sker det som hen berättar strax innan det första vittnets berättelse.

Det andra vittnet ser klockan 20 en grupp pojkar, som kan antas vara samma grupp som det första vittnet såg, i mörkret inte långt från där det första vittnet parkerade sin bil. Hen är på väg mot sin mammas lägenhet, och klockan är kring åtta för då låses husets ytterdörrar, och vittnet försöker hinna fram innan dess.

Allt är bra här, far du bort

Trots ljudisolerade hörlurar lägger hen märke till tre pojkar, varav en sitter på marken – först använder hen ordet ligger – och den sittande personen ser väldigt berusad ut. Vittnet uppskattar sig stå 30 meter från pojkarna.

Vittnet ropar åt pojkarna och frågar vad som pågår, varpå pojkarna skriker tillbaka.

- Allt är bra här, far du bort, ropar pojkarna.

Trots några skrik fram och tillbaka är vittnet inte övertygat, och hen ringer klockan 20:03 sin storasyster för att hon ska få avgöra om de behöver ringa efter hjälp.

Storasystern kommer, hon och vittnet tittar en stund på pojkarna innan pojkarna plockar upp sina saker, däribland öl, och börjar gå iväg mot den trottoar där det första vittnet strax ska få syn på dem.

Det andra vittnet uppskattar att hela händelseförloppet hen är med om tar ungefär fem minuter.

Medger misshandel, nekar till mord

Efter att vittnena hördes återgick rättegången till stängda dörrar. Delar av rättegången är öppen för allmänheten på grund av fallets samhälleliga betydelse, sade åklagare Satu Pomoell till Svenska Yle på onsdagen.

På grund av att de åtalades unga ålder beslöt rätten däremot att den delen av rättegången där pojkarna hörs om den misstänkta mordnattens händelseförlopp inte är öppen för allmänheten. Åklagare Yrjö Reenilä säger att man också tror pojkarna har lättare att ge sina vittnesmål om inga utomstående finns i salen.

Också det som sägs under de stängda delarna av rättegången hålls hemligt tills vidare.

Enligt åklagaren har de tre pojkarna tillsammans dödat offret under kvällen den fjärde december. De sparkade och slog offret i huvudet.

Alla tre pojkar som är åtalade för att ha dödat offret nekar till mord. De medger att de misshandlat offret, men inte att de dödat honom. En av de åtalade anser sig skyldig till grovt dödsvållande men inte mord.

Innan mordet den fjärde december 2020 misshandlades och rånades offret och samma pojkar som är åtalade för mordet är också åtalade för misshandel och rån.

Enligt åklagaren höll pojkarna på med något slag av "bestraffningslek" med offret. "Leken" blev grövre och grövre och till slut ledde den till offrets död.

Artikeln har uppdaterats klockan 11:16 med vittnesmålen från fredagsförmiddagen.