Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

19-årig kvinna miste livet efter att ha blivit skjuten i huvudet – första dödsfallet bland demonstranter i Myanmar

Från 2021
En bild på Mya Thwe Thwe Khaing används under en demonstration i Myanmar. Bredvid en stiliserad bild av en hand med tre uppsträckta fingrar.
Bildtext Mya Thwe Thwe Khaing har blivit en symbol för motståndet i Myanmar, tillsammans med de tre uppsträckta fingrarna.
Bild: EPA/LYNN BO BO

En 19-årig kvinna sköts i huvudet av polis under en demonstration i Myanmar för tio dagar sedan. Under fredagsmorgonen avled hon.

På videobilder från en demonstration mot militärjuntan i Myanmar kan man se en 19-årig kvinna, Mya Thwe Thwe Khaing, söka skydd för att komma undan vattenkanonens kraftiga stråle.

Plötsligt faller hon till marken.

Hon är träffad av en kula som penetrerat den motorcykelhjälm hon har på sig och skadar hennes huvud svårt.

Läkarna kan genast göra bedömningen att hennes liv inte går att rädda, men hon hålls åndå i liv i tio dagar. Under de dagarna hinner hon fylla 20 år.

Under fredagsmorgonen, finsk tid, berättar kvinnans bror att hon har dött. Nyhetsbyråerna AFP och AP har fått dödsfallet bekräftat av sjukhuspersonal.

Hundratusentals myanmarier har deltagit i demonstrationerna mot militärjuntan, men butiksbiträdet Mya Thwe Thwe Khaing är officiellt det första dödsoffret bland demonstranterna.

Sedan tidigare uppges en polis ha mist livet i samband med en sammadrabbning med demonstranter.

Demonstrationerna har pågått sedan militärkuppen för drygt två veckor sedan.

En symbol för motståndet

Enligt polisen sköt de endast med gummikulor mot demonstranterna den 9 februari alltså dagen då Mya Thwe Thwe Khaing träffades av en kula.

Läkare i Myanmars huvudstad Naypyidaw, där demonstrationen ägde rum, säger ändå att åtminstone två personer skadades av riktiga kulor.

En bår med en liksäck förs bort från ett sjukhus i Myanmar.
Bildtext Genast efter dödsfallet fördes Mya Thwe Thwe Khaings lik bort från sjukhuset.
Bild: EPA/MAUNG LONLAN

Militärjuntan säger att kvinnan hade kastat sten mot polisen och att fallet utreds, men det finns inga källor som stöder påståendet att hon skulle ha varit våldsam mot polisen.

Mya Thwe Thwe Khaing har redan under veckan hyllats som en hjälte bland demonstranterna och hon har blivit en symbol för motståndet.

Nu när hon har dött råder både ilska och sorg bland demonstranterna.

Hennes syster Poh Poh gav en kort kommentar efter dödsfallet.

– Hoppas alla kan ansluta sig till proteströrelsen så den blir mer framgångsrik. Det är allt jag vill säga.

Tårgas, gummikulor och vattenkanoner mot demonstranter

Hittills har demonstrationerna huvudsakligen varit lugna, men det finns farhågor om att dödsfallet kan leda till mer våldsamheter.

Blommor har lagts på marken i Yangon för att hedra den skjutna demonstranten Mya Thwe Thwe Khaing.
Bildtext När Mya Thwe Thwe Khaing blev skjuten och svårt skadad hedrades hon i samband med protester på olika håll i landet, som till exempel med de här blommorna i Yangon.

Demonstrationerna i Myanmar har fortsatt på olika håll i landet under fredagen.

Den senaste tiden har polis och säkerhetsstyrkor tagit till kraftigare tag för att hålla demonstranterna stångna. De har använt tårgas, gummikulor och vattenkanoner för att hålla tillbaka protesterna.

Så sent som i torsdags skadades flera demonstranter när polisen sköt med gummikulor mot dem.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln