Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny rapport: Minkfarmer borde ses som farliga för folkhälsan – djurrättsorganisationer vill förbjuda pälsuppfödning under pandemin

Från 2021
Uppdaterad 19.02.2021 15:56.
En vit mink på en pälsfarm i Danmark.
Bildtext Animalia och andra europeiska djurskyddsföreningar vill att EU-kommissionen tar smittrisken på pälsfarmerna på allvar och förbjuder pälsuppfödning i EU-området – åtminstone tillfälligt.

Minkfarmer borde ses som en risk för folkhälsan i kampen mot coronaviruset. Både djur och arbetare borde testas och farmerna borde övervakas av veterinärer. Det här konstaterar Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA i en ny rapport.

Det är sedan tidigare känt att minkar kan smittas av och sprida covid-19. I Danmark har vad som kan vara varianter av coronaviruset upptäckts på flera farmer.

Nu har europeiska djurrättsgrupper, inklusive finländska Animalia, bett EU-kommissionen att tillfälligt förbjuda minkuppfödning i hela EU-området.

Animalia kritiserar hanteringen av situationen i Finland, speciellt snacket om att försöka locka danska uppfödare att flytta sin verksamhet till Finland.

– Det är oroväckande för hela Europa om Finland ökar antalet minkfarmer. Det är ansvarslöst att kommuner vill ha flera farmer nu när coronaviruset sprids snabbt. Jag hoppas att kommissionen ingriper, säger föreningens vd Heidi Kivekäs i ett pressmeddelande.

Fodertruck på pälsfarm.
Bildtext Minkfarmer i Finland har vidtagit säkerhetsåtgärder sedan sommaren 2020. Där gäller avstånd, skyddsutrustning och nolltolerans för symtom. Hittills har ingen smitta registrerats.
Bild: Yle/Roger Källman

Fifur: "Vi stöder närmare övervakning och testning"

Finländska pälsfarmer har vidtagit säkerhetsåtgärder för att förhindra smitta. Till åtgärderna hör personlig skyddsutrustning, övervakning av människors hälsa, desinficering och besöksförbud.

Skulle covid-19 konstateras på en pälsfarm skulle alla djur avlivas, vilket enligt kritiker är en för allvarlig åtgärd. Alla djur som självdör ska skickas till Livsmedelsverket för inspektion.

De har undersökt 898 prover från 152 farmer och hittills har alla tester varit negativa.

– Vi stöder närmare övervakning och testning av både djur och personal, som beskrivs i rapporten. Finland ligger redan före i testandet i internationella jämförelser, säger Olli-Pekka Nissinen som är kommunikationsdirektör vid Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf, Fifur.

Mårdhund, som man också uppföder i Finland, kan också smittas av covid-19. För tillfället utvecklar Fifur ett coronavirusvaccin för minkar och mårddjur tillsammans med Helsingfors universitet.

– Vaccinprojektet har gått som planerat och testresultaten ser bra ut. Licensprocesserna tar tid, men målet är att vaccinera minkar och finnsjubb redan i år, säger Nissinen.

Ett alternativt sätt att minska risken för smitta kunde vara att vaccinera minkfarmare, för att minska risken att coronaviruset sprids till minkar. Det gör man till exempel i delstaten Wisconsin i USA. I Finland går vaccinationerna av människor framåt enligt vaccinationsordningen.

Pfizer-Biontechs vaccin.
Bildtext Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf Fifur hoppas på att kunna börja vaccinera minkar i år.
Bild: AFP / Lehtikuva

Pälsfarmer – en fara för hälsan också i framtiden?

Pälsfarmerna förbereder sig för närvarande för häckningssäsongen, vilket oroar Animalia.

– Man borde försöka minska på uppfödningen i hela EU-området om man vill skydda människor från coronarisken som farmerna utgör. Om man inte gör så kommer djuren föröka sig på våren, vilket kommer att öka smittrisken, säger Kivekäs.

I några länder har pälsfarmer förbjudits eller begränsats av folkhälsoskäl. Till exempel Sverige och Danmark har tillfälligt förbjudit pälsuppfödning.

– Forskare anser att minkfarmer kommer att vara en folkhälsorisk också i framtida epidemier, säger Kivekäs.

Djurrättsorganisationerna vill att kommissionen förbjuder farmer, uppfödning, import och export av levande djur och hudar och skinn i hela EU.

Coronavirus har upptäckts på 400 minkfarmer i åtta länder i EU. Den största spridningen är i Danmark och Nederländerna, där corona har upptäckts på 290 respektive 69 farmer.