Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Seppo Fränti samlade så mycket konst att han hade svårt att röra sig hemma – han donerade nästan hela samlingen till Kiasma

Från 2021
Seppo Fränti i Efter Nios soffa
Bildtext Seppo Fränti älskade sin konstsamling, alla verk var kopplade till minnen.

Seppo Fränti har inte haft lätt att avstå från saker. I cirka 40 års tid samlade han sitt hem så fullt av konst att det till slut blev svårt att röra sig i lägenheten. Samtidigt var alla konstverken fulla av minnen och betydelse för honom. 2017 donerade han konstverken till Finlands nationalgalleri.

– Jag har samlat konst i tiotals år, men nu donerade jag största delen av min samling så att Kiasma kunde ställa ut konstverken, säger Seppo Fränti.

Totalt donerade han ungefär 650 verk varav ungefär 200 av dem ställdes ut i somras. Nu har de packats ihop och ska lagras i Villmanstrand.

Konstsamlaren Seppo Fränti bredvid Jussi Gomans verk Seppo i ett av utställningsrummen på utställningen Hullu Rakkaus där delar av Fräntis donerade konstsamling ställdes ut.
Bildtext Konstsamlaren Seppo Fränti bredvid Jussi Gomans verk Seppo i ett av utställningsrummen på utställningen Hullu Rakkaus på Kiasma där delar av Fräntis donerade konstsamling ställdes ut.
Bild: Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen

Innan han donerade verken lagrade han dem i sitt hem, men det blev så fullt att det till slut blev svårt att röra sig. Att avstå från konsten var ändå svårt, men Seppo Fränti har varit väldigt nöjd med hur processen gick till.

– Tavlorna känns som mina barn, och som alla föräldrar vill jag att mina barn hittar ett bra arbete och hem åt sig när de kommer i den åldern, och det här är det bästa jag kunde tänka mig.

– Jag levde med de här verken i tiotals år och de var otroligt viktiga för mig. Ni tror inte hur mycket jag saknar dem. Men det känns bra att sakna dem, just för att de varit så betydelsefulla.

Seppo Fräntis konstsamling förvarandes först i hans hem. Foto: Nationalgalleriet / Pirje Mykkänen
Bildtext Innan Seppo Fränti donerade den största delen av sin konstsamling till Nationalgalleriet förvarade han konstverken hemma. Foto: Nationalgalleriet / Pirje Mykkänen
Bild: Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen

Tavlorna är också portgångar till minnen. Seppo Fränti har vänskapsband till många av konstnärerna bakom verken i hans samling.

– Vi har haft fina kvällar tillsammans och fina efterfester hemma hos mig. Jag älskar de stunderna.

Samlare redan som barn

Att samla föremål har varit en stor del av Seppo Fräntis liv. Redan som liten samlade han på allt möjligt.

– Jag har alltid samlat något. Som barn samlade jag godisetiketter, fågelägg, flaskor och så vidare.

En del av samlandet, till exempel flaskorna, handlade om att tjäna pengar. När det kommer till konstsamlingen har det ändå aldrig aldrig varit frågan om en investering.

– Jag har ändå haft en dröm om att tavlorna, eller åtminstone en del av dem, i något skede skulle pryda väggarna på något fint museum, säger Seppo Fränti.

– Det var otroligt fint att kunna gå till Kiasma och se tavlorna där.

Kidnappningen påverkade

Seppo Fränti blev känd i Finland efter att han år 2000 togs som gisslan av extremistgruppen Abu Sayyaf på ön Jolo i Filippinerna. Gisslandramat räckte i fem månader och har lämnat spår hos honom.

– Det har haft stor inverkan på mig. Då vi blev tagna som gisslan hade jag inget, bara en skjorta och shorts. De stal till och med glasögonen av mig.

Under den tiden förstod Seppo Fränti hur lite man behöver för att klara sig. Det har hjälpt honom att avstå från saker senare i livet, men till exempel föremålen han hade med sig då han frigavs håller han fast vid.

– Vi fick rakblad och tandborstar, och jag har haft så svårt att avstå från dem. Jag vet inte riktigt varför.

Ett av de viktigaste minnena han har är en toapappersrulle, som han hade med sig när han frigavs. Rullen har varit på CNN under tv-intervjuer, med i helikoptern och är ett föremål som Fränti aldrig kommer att avstå ifrån.

– Därför har jag bett de två personer som hjälpt mig städa att visa allt de vill slänga. Ett så här vardagligt föremål kan bära med sig massor av minnen. Den här rullen symboliserar ett av mitt livs höjdpunkter.

Ett annat föremål han inte kan göra sig av med är skjortan han hade på sig då han frigavs. På den vita t-skjortan har Seppo Fränti skrivit “pretty soon”. Det var svaret de kidnappade fick i flera månaders tid då de frågade när de skulle friges.

– Då skrev jag det på en skjorta och bestämde mig för att jag tar på mig den då jag blir fri, och det gjorde jag också.

Seppo Fränti sitter i Efter Nios soffa och håller upp toapappersrullen. I bakgrunden finns Sonja Kailassaari och Janne Grönroos, osm håller upp skjortan med texten "Pretty Soon"
Bildtext Två föremål som Seppo Fränti aldrig skulle avstå ifrån är toapappersrullen och skjortan han hade då han blev fri. I bakgrunden är Janne Grönroos och Sonja Kailassaari.

Nu när han fått hjälp med att tömma sin lägenhet på konstverk känner han en stor lättnad. Nu återstår att se om det på sikt kommer att samlas några nya verk istället.

– Jag har nog köpt några få verk, men i princip köper jag inget mera, säger Seppo Fränti.

Seppo Fränti medverkar i Efter Nio må 22.2.2021 kl. 21.00 på Yle Fem och på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln