Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad då nivå 2? Det här innebär de tre nivåerna i hybridstrategin beslutsfattarna talar om

Från 2021
Uppdaterad 19.02.2021 17:16.
En kvinna bär munskydd i spårvagnen.
Bildtext Munskydd rekommenderas på alla nivåer av hybridstrategin. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

I torsdags förvirrade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru en och annan finländare genom att nämna hybridstrategins andra nivå på regeringens presskonferens. Vi rätar ut frågetecknen kring de olika nivåerna och vad de innebär.

– Det är bara en tidsfråga när Institutet för hälsa och välfärd anser att vi nått nivå två i hybridstrategin, sa familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under torsdagens presskonferens.

Kiuru talar alltså om nivåer som ingår i regeringens hybridstrategi. Strategin är en slags manual med riktlinjer som ska göra det lättare att bekämpa spridningen av coronaviruset.

För att förstå nivåerna måste man först förstå de olika epidemiologiska faserna. De här faserna används för att beskriva läget både i de olika sjukvårdsdistrikten och i landet som helhet.

De tre epidemiologiska faserna

Basnivån. Antalet nya coronafall är litet och spridningen har avstannat. Finland befann sig senast på basnivån i somras, vilket resulterade i att en del coronarestriktioner kunde avskaffas.

Accelerationsfasen. Spridningen av coronaviruset ökar och 10–25 per 100 000 invånare har smittats. Både regionala och lokala smittkedjor förekommer, men smittokällan kan spåras. Behovet av sjukhusvård kan bemötas utan specialåtgärder.

Samhällsspridningfasen. Smittan har på allvar fått fotfäste i samhället. De nya coronafallen är så många till antalet att det blir svårare att avgöra hur människor smittats. 18–50 per 100 000 invånare testar positivt. Behovet av sjuk- och intensivvård ökar kraftigt.

I slutet av januari berättade regeringen om sin nya strategi för hur smittspridningen ska bekämpas i Finland.

Strategin kallas för hybridstrategin och delas in i tre nivåer.

De olika nivåerna förpliktigar inte till någonting, och en del av åtgärderna i de olika nivåerna har regeringen inte ens i skrivande stund befogenheter att ta i bruk.

Nivå 1 – den nuvarande nivån

En del sjukvårdsdistrikt har samhällsspridning, men inga nya restriktioner behövs.

Rekommendationen är att man arbetar på distans så mycket som möjligt. Munskydd rekommenderas också.

Kvinna iklädd munskydd fotogragerad i sidoprofil.
Bildtext Nivå ett – munskydd och distansarbete rekommenderas.
Bild: Esko J�ms�

Nivå 2 – skolor på distans, begränsning av hobbyer i hela landet

Om över tio sjukvårdsdistrikt i Finland hamnar i samhällsspridningsfasen, eller om de muterade virusvarianterna sprids i stor skala, går landet över till nivå två. Målet är att snabbt och kraftigt minska antalet närkontakter.

Det här innebär att man överallt i Finland kan bli tvungen att följa restriktioner som gäller för de värst drabbade distrikten, oberoende vad den egna coronasituationen är.

Offentliga utrymmen såsom simhallar och bibliotek stängs. Köpcenter är inte lika lätta att stänga, men också här försöker man undvika att människor samlas genom att till exempel ta bort bänkar utanför butikerna.

Högre skolklasser i grundskolan samt högskolor går in för distansundervisning. Tröskeln att beordra de lägre klasserna till distansundervisning ska vara hög.

Offentliga evenemang ska inte ordnas och också privata evenemang ska helst ställas in.

nerifrån syns golvet och en massa skor och kläder från där folk dansar på ett dansgolv i mörkt ljus
Bildtext Nivå två – skippa festen!
Bild: Mostphotos/ArenaCreative

Nivå 3 – fri rörlighet kan begränsas

Beredskapslagen tas i bruk, vilket möjliggör begränsningar i rörelsefriheten. I fjol våras innebar det här att det inte gick att röra sig över Nylands gränser utan giltig orsak.

Statsminister Sanna Marin (SDP) har tidigare sagt att nivå tre i värsta fall kunde innebära utegångsförbud. För tillfället har inte beslutsfattarna befogenheter att utlysa utegångsförbud.

Varusmiehiä Uudenmaan rajalla.
Bildtext Nivå tre – beväringarna får grilla korv vid kommunernas gränser igen.
Bild: Timo Leponiemi / Yle

Diskussion om artikeln