Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands Marin och Estlands Kallas: Gränserna kan kanske öppnas upp redan under våren

Från 2021
Viron pääministeri Kaja Kallas (oik.) ja Suomen pääministeri Sanna Marin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa
Bildtext Estlands statsminister Kaija Kallas (till höger) och Sanna Marin vid den finländska statsministerns bostad Villa Bjälbo.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Estland och Finland räknar med att ta i bruk digitala intyg på vaccinationer och coronatester. Med dem kan trafiken mellan Estland och Finland öppnas upp igen.

Estlands statsminister Kaja Kallas första statsbesök riktade sig idag till Finland. Under besöket träffade hon president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin.

Med Sanna Marin diskuterade Kaja Kallas om Finlands och Estlands relationer, coronaepidemin, internationella frågor och aktuella EU-frågor.

– Jag är mycket glad att jag kan stå i Helsingfors efter ett lyckat möte. Nuförtiden träffas vi sällan fysiskt, och vi kan bara glädjas åt att vi kunde genomföra detta möte under mitt första utrikesbesök, sa Kallas på en presskonferens efter sitt möte med Marin.

Båda betonade de goda relationerna mellan Estland och Finland. Ett aktuellt problem som borde få en lösning är ändå Finlands reserestriktioner som drabbar ester som borde kunna pendla till sina arbetsplatser i Finland.

Ester missnöjda med förlängda reserestriktioner

Den finländska regeringens färska beslut att förlänga reserestriktionerna med tre veckor till 18 mars väcker missnöje i Estland.

Kaja Kallas säger ändå att hon förstår Finlands beslut under det rådande pandemiläget. Speciellt med tanke hur nya varianter av viruset sprids.

– Men vi diskuterade möjligheterna att göra resandet möjligt igen. En av möjligheterna är att de resande måste visa intyg på negativt coronatest innan de stiger ombord på färjorna.

De digitala vaccinationspassen är ett pilotprojekt där Estland samarbetar med Världshälsoorganisationen WHO.

– Tanken är att man får ett bevis som ska kunna fungera som ett boardingpass till en färja. Man kan visa upp en QR-kod för en maskin som sedan visar rött eller grönt beroende på om man har rätt att gå ombord eller inte. Det borde alltså fungera ganska smärtfritt och göra resande möjligt igen, sa Kaja Kallas

Sanna Marin ser Estland som en föregångare när det gäller digitala lösningar.

– Vi stöder den här typen av digitala pass som visar test eller vaccinationsresultat. Jag tycker det är viktigt att Estland samarbetar med WHO på det här området och vi stöder det här projektet. Det är viktigt för oss alla att Estland kan visa oss lösningar för framtiden.

Den finska regeringen skickar under fredagen proposition till riksdagen som gäller obligatoriska tester.

– Vi kommer förhoppningsvis få den godkänd av riksdagen så fort som möjligt så att vi kan minska på reserestriktionerna mellan Finland och Estland. Det är viktigt att alla testas innan de reser in i ett annat land. Det är det enda sättet som vi kan få viruset under kontroll och se hur de olika varianterna sprider sig.

Nya samarbetsplaner mellan länderna

Sanna Marin och Kaja Kallas beslöt också att starta en studie i Estlands och Finlands relationer och kommande samarbete.

– Det är tid att granska våra relationer. Det har gått lång tid sedan den senaste studien blev klar år 2008. Det finns många områden inom allt från kultur till digitalisering där Finland och Estland kan utveckla sitt samarbete, sade Sanna Marin.

Studien ska omfatta områden som kontakter mellan människor, vetenskapligt samarbete, anslutningsbarhet och motståndskraft.

Den tidigare ministern Anne-Mari Virolainen (Saml) från Finland och Jaak Aviksoo från Estland ska leda arbetet.

Här slängde sig Kaja Kallas lite rolig när hon noterade att Virolainen betyder Estnisk på finska.

– Vi försökte faktiskt hitta en person som skulle heta Suomalainen som kunde leda arbetet i Estland, men det lyckades inte så bra.

Personligen tycker jag att vi är mycket lika när det gäller kultur och ekonomi.

― Kaja Kallas, Estlands statsminister

Hon tar ändå studien på allvar.

– Rapportens mål är att se in i framtiden när det gäller samarbetet mellan våra länder. Vi väntar oss också att kunna lyfta fram nya möjligheter.

– Personligen tycker jag att vi är mycket lika när det gäller kultur och ekonomi. Vi måste hitta sätt att samarbeta ännu mera.

Virolainen och Aviksoo kommer att få hjälp från båda ländernas utrikespolitiska institut.

Projektet kommer att dras igång officiellt i en nära framtid.

Tunneln mellan Tallinn och Helsingfors är inte begravd

Kaja Kallas lyfte också fram andra projekt som rent fysiskt förenar Estland och Finland.

– Vi borde gå vidare när det gäller den ambitiösa tunneln mellan Tallinn och Helsingfors. Vi hoppas samarbeta mera när det gäller Rail Baltica.

Rail Baltica är en planerad järnväg genom Balticum från Tallinn till den Polsk Litauiska gränsen. En tunnel mellan Helsingfors och Tallinn kunde bli en anslutning.

Marin och Kalla diskuterade också internationella frågor som kommande EU-möten.

– Vi talade också om relationerna med Ryssland och vikten av att stöda och förbättra transatlantiska relationer, sa Kalla.

Hon lyfte också fram att samtalen berörde hur Estland och Finland ska uppnå klimatneutralitet både på EU-nivå och lokalt.

– Vi kan också göra mera också när det gäller datasamarbete. Redan sedan i fjol kan vi gemensamt använda digitala recept. Våra företagsregister utväxlar också redan data. Förhoppningsvis kan vi utnyttja de erfarenheterna och utvidga det här utbytet i framtiden.

Sanna Marin lyfte fram att Finland är ordförande i det nordisk-baltiska samarbetet NB8 detta år.

– Fokus kommer att ligga på hur våra samhällen återhämtar sig efter pandemin. I den kontexten kommer vi att fokusera på innovationer, digitalisering, klimatförändringen och grön återhämtning.