Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Samu Torsti hölls på banan och slutade 15:e i VM:s storslalom – jättefavoriten körde ur i guldläge

Från 2021
Samu Torsti mellan två portar i VM:s storslalom.
Bildtext Samu Torsti lyckades fint i VM:s storslalom och slutade 15:e.
Bild: All Over Press

Allt var upplagt för favoritseger. Alexis Pinturault skulle bara infria förväntningarna och fixa ett guld. Men halvvägs ner för det andra åket körde den ledande fransmannen ur. Finländaren Samu Torsti tog sig i mål och klättrade i resultatlistan trots ett knackigt andra åk, fint 15:e till slut.

Samu Torstis höga startnummer, 35, berättade en del om de realistiska förväntningarna på finländaren inför storslalomtävlingen i VM i Cortina.

Men i det första åket stod Torsti för en utmärkt insats och när tävlingen var halvvägs låg han på 16:e plats.

Vasaåkaren hade stora förhoppningar om att skrälla till och klättra rejält i resultatlistan i åk 2. Men det lyckades inte riktigt. Torstis andra åk blev ingen fullträff men han höll ändå sina positioner och lyckades rentav klättra ett pinnhål. Finländaren slutade på 15:e plats i en tävling där många åkare hade svårt att hållas på banan och körde ur.

– Efter första åket fanns en del att gräma sig över och efter andra åket ännu mer, men jag tar emot vad som bjuds, säger Torsti i skidförbundets videointervju.

– Han hade svårt att komma in i åket, det var hackigt i början. Många gånger lät han ytterskidan glida bort från kroppen, han hittade inte riktigt trycket, sammanfattar Yle Sportens expertkommentator Marcus Sandell, själv en gång topp-10 i VM.

Toppåkare körde ur på rad

Torsti var över fyra sekunder från täten, men placeringen var fin. 15:e platsen var den 29-årige storslalomspecialisten Torstis bästa VM-insats i sin paradgren, och avslutning på en bra vecka för finländaren. I tisdagens parallellstorslalom slutade han på tolfte plats.

– Placeringen är karriärens bästa, fast den kom med hjälp av andra. Som helhet definitivt lyckade tävlingar. Bra placeringar och bra prestationer, säger Torsti.

Torsti själv alltså den första att erkänna att den fina placeringen också berodde på att många av toppåkarna tvingades avbryta. Redan i det första åket försvann fyra av de femton seedade åkarna och manfallet fortsatte i det andra. Fyra av de tolv främsta efter första åket hörde till dem som försvann, däribland storfavoriten Alexis Pinturault, som ledde halvvägs och var förkrossad efter sin miss.

Alexis Pinturault med hjälmen på lutar sig med böjt huvud över sina skidor.
Bildtext Alexis Pinturault blev utan medalj i storslalom.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Men det blev franskt guld i alla fall. Mathieu Faivre vann, närmast före italienaren Luca de Aliprandini. Bronset gick till Österrike och Marco Schwarz.

– Det är fint med överraskningsvärldsmästare. Det här är inte direkt den pall vi hade tänkt oss, sade expertkommentatorn Marcus Sandell.

Alpina VM, Cortina, storslalom herrar:

1. Mathieu Faivre Frankrike 2.37,25
2. Luca De Aliprandini Italien +0,63 sekunder
3. Marco Schwartz Österrike +0,87
4. Filip Zubcic Kroatien +1,59
5. Loic Meillard Schweiz +1,77
6. Zan Kranjec Slovenien +1,83
...
15) Samu Torsti Finland +4,08

Diskussion om artikeln