Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Basketherrarna stod för avgörande ryck med kniven mot strupen: Klara för EM efter seger i nyckelmatchen

Från 2021
Edon Maxhuni i vit tröja bollar mot Georgiens försvar.
Bildtext Edon Maxhuni stod för en fin insats för Finland mot Georgien och satte 17 poäng.
Bild: Lehtikuva

Finland var pressat i basketens EM-kval. Klar förlust mot Schweiz och EM-drömmen hade krossats. Men när det behövdes som mest visade Henrik Dettmans lag klass och ryckte ifrån till en seger som gav en VM-biljett.

Till slut blev det onödigt spännande. Men slutet gott, allting gott.

Finland var på väg mot en solklar seger i kvalets nyckelmatch mot Schweiz, men en svag finish gjorde att de blåvita segersiffrorna till slut skrevs 92–84.

Några stilpoäng för slutskedet får de blåvita inte, men seger trots allt det viktigaste i en match där Finland länge såg att vara flera nummer större.

Från första uppkast spelade Finland ett resolut och effektivt försvarsspel och spelarna satte sina skott med hög procent. Schweiz tidiga ledning blev kortvarig när Finland seglade förbi. Andra quartern var rent lysande för finländsk del och laget ryckte upp en ledning med 20 poäng, paussiffrorna skrevs 49–31 i blåvit favör.

Försprång på 25 poäng räckte

Efter paus fortsatte Finland att rycka ifrån, och med ett försprång på 25 poäng kändes klasskillnaden påtaglig. Med tanke på det var den finländska minikollapsen oväntad. Schweiz kröp närmare och närmare, men kom aldrig ifatt, och till slut vann Finland med åtta poäng. Petteri Koponens säkra straffskytte i slutet bidrog till att den finländska vargflocken kunde hålla undan.

– Vi spelade väldigt bra i första halvlek. I andra halvlek spelade Schweiz bra och vi bjöd på dumma bollförluster. De kom nära, men vi lyckades vinna, sammanfattar Koponen för Yle.

Koponen blev med sina 21 poäng Finlands bästa poängplockare, följd av Edon Maxhuni (17) och Sasu Salin (15).

– Det här var det resultat vi ville ha. Vi var tvingade att vinna och är nöjda över att vi gjorde det. Det var inte lätt, sista quartern var hemsk, sade Salin med 92–84 på resultattavlan.

Sasu Salin med bollen i handen mot Georgiens försvar.
Bildtext Sasu Salin var bra när Finland ryckte före paus.
Bild: Lehtikuva

En ovärderlig seger, och som helhet ändå en imponerande insats i ett pressat läge. En förlust med sex poäng eller mer hade totalförstört de finländska chanserna att ta sig till EM.

Nu betydde segern i stället att Finland några timmar senare kunde lösa ut en biljett till EM-slutspelet. När Serbien vann över Georgien med klara 92–66 i kvalbubblan i Tbilisi var saken klar. Det EM-klara finländska herrlaget avslutar sitt kvaläventyr med att möta Georgien på söndag klockan 17.

Basket, EM-kval, herrar:

Finland–Schweiz 92–84 (49–31)
Finlands bästa poängplockare:
Petteri Koponen 21
Edon Maxhuni 17
Sasu Salin 15
Georgien–Serbien 66–92 (31–37)

Se hela matchen (med finska kommentatorer):

Programmet är inte längre tillgängligt

Rubriken och texten uppdaterad efter Serbiens seger över Georgien i dagens andra match.