Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pfizer-Biontechs coronavaccin klarar mildare temperaturer – kan underlätta förvaringen av vaccinet

Från 2021
Bild på vaccindoser på rad. I förgrunden två sprutor.
Bildtext Enligt ny data kan vaccinet förvaras i -15 till -25 grader. Arkivbild.
Bild: Patrick T. Fallon / AFP

Det kan bli enklare att förvara Pfizers och Biontechs coronavaccin. På fredagen meddelade läkemedelsbolagen att ny data visar att vaccinet klarar temperaturer mellan 15 minusgrader till 25 minusgrader under två veckor.

Det innebär att det kan förvaras i läkemedelsfrysar och -kylskåp i två veckor.

Hittills har rekommendationen varit att vaccinet ska förvaras djupfryst i åtminstone 70 minusgrader, vilket försvårat leveranserna. Vaccinet kan förvaras i kylskåp enbart under några dygn.

Pfizer och Biontech har meddelat den amerikanska hälsomyndigheten FDA om resultatet så att de kan uppdatera sina vaccinrekommendationer.

"Vår högsta prioritet var att snabbt utveckla ett säkert och effektivt vaccin, och att göra det tillgängligt för de mest utsatta människorna i världen för att rädda liv. Samtidigt har vi konstant samlat data som kunde möjliggöra förvaring runt 20 minusgrader Celsius. Datan som lämnats in kan underlätta hanteringen av vårt vaccin i apotek och erbjuda vaccinationscenter en ännu större flexibilitet", säger Biontechs vd Ugur Sahin.

Enligt Yle Uutiset finns det ännu inga uppgifter om att en motsvarande rekommendation skulle ha lämnats in till EU:s hälsomyndighet.

Källor: Pfizer-Biontech, Yle Uutiset